A so mnogi na zunanjem ministrstvu prepričani, da je glavni razlog za predčasno razrešitev Valenčič-Pelikanove prav Ruplova želja po ponovnem odhodu v tujino. To naj bi potrjevale tudi informacije, da naj bi Valenčič-Pelikanovi vodstvo MZZ ponujalo pomembna diplomatska mesta v tujini, če se sama umakne z mesta generalne konzulke v Trstu, na kar pa ni pristala.

Razlog, da se bo Rupel zadovoljil z vodenjem zgolj generalnega konzulata in se ne poteguje za katero od pomembnejših veleposlaniških mest, nedvomno tiči v dosedanjem ravnanju predsednika republike. Kot je znano, Danilo Türk leta 2008 ni želel podpisati ukaza o postavitvi Dimitrija Rupla za veleposlanika na Dunaju, iz njegovih takratnih izjav pa je bilo mogoče sklepati, da bo tako ravnal tudi ob morebitni novi Ruplovi kandidaturi za veleposlaniško mesto.

Kot razlog za neimenovanje namreč Türk ni navedel zgolj neizpolnjevanja zakonskih pogojev (ti so se medtem že spremenili) temveč tudi pomanjkanje zaupanja v nekdanjega zunanjega ministra. Ker pa generalnega konzula imenuje vlada in Türkov podpis ni potreben, je bila Ruplu po prihodu Janševe ministrske ekipe pot v Trst odprta.

Bo pa Dimitrij Rupel, ki je pred kratkim dopolnil 66 let, generalni konzulat vodil le slabi dve leti, saj lahko po zakonu o zunanjih zadevah vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata opravlja delo v tujini do dopolnjenega 68. leta starosti.