Cerkno Mednarodni festival Keltika 2012 ta konec tedna ponuja koncert v Veliki Britaniji živečega nigerijskega kitarista Femija Temowa, ki mu bodo družbo delali znani domači glasbeniki: pianist Milan Stanisavljević, basist Robert Jukič in bobnar Andjelko Stupar.

Femi Temowo je začel igrati kitaro pri sedemnajstih letih, sledil je študij jazza na univerzi Middlesex, hkrati pa se je Temowo priključil tudi živahnemu nočnemu glasbenemu življenju. Na njegov zvok in pojmovanje glasbe sta najbolj vplivala jazzovski kitarist George Benson in oče afrobeata Fela Kuti. Pri svojem igranju na kitaro si je zadal nalogo, da postane liričen, a tehnično izpopolnjen glasbenik, in ni trajalo dolgo, da je postal nepogrešljivi del brsteče britanske scene, ne le kot kitarist, temveč tudi kot skladatelj in producent.

Njegova glasba se naslanja na zapuščino nigerijske in druge afriške glasbe ter na sodobni soul in hiphop. Med drugim je bil glasbeni vodja koncertne zasedbe nedavno preminule novosoulovske pevke Amy Winehouse, poleg tega pa je sodeloval s pisano paleto jazz in pop ustvarjalcev, kot so Soweto Kinch, Eska Mtungwazi ter Brotherly. Temowo pa se je vključil v širjenje poznavanja jazza ne le kot glasbenik, temveč tudi kot učitelj na več londonskih glasbenih inštitucijah. Prav tako si prizadeva za večjo prisotnost tovrstne glasbe v medijih, saj želi, da bi bilo normalno, da radijske postaje vrtijo Coltrana ob treh popoldne ali pa Milesa ne glede na uro dneva ali noči. Zanj pravijo, da je mož z velikimi idejami in tudi ambicijo, da jih bo uresničil.

S tokratnim koncertom se bo končal zimsko-pomladni del festivala Keltika, poletni del festivala pa se bo začel 24. junija s solo nastopom Janeza Škofa in pravljično-glasbenim dogodkom Radia Študent Za 2 groša fantazije. nr