Sobota, 28. aprila

V ljubljanskem Kinodvoru bo do 6. maja potekal Teden nordijskega filma za otroke in mlade. Poleg zanimivih celovečercev bodo na sporedu tudi kratki animirani filmi in predpremiera celovečernega animiranega filma Loti in skrivnost mesečevega kamna.

Nedelja, 29. aprila

Mjanmar bosta obiskala visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton ter generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Njun prihod v Mjanmar bo le eden v vrsti visokih diplomatskih obiskov v minulih mesecih, potem ko se je vladajoča vojaška hunta odločila za postopno odpiranje političnega prostora in aprila izvedla parlamentarne volitve.

Ponedeljek, 30. aprila

Čeprav poslanci vladne koalicije venomer ponavljajo, kako se z obravnavami varčevalnega megazakona in rebalansa 2012 nujno mudi, so si očitno privoščili teden dni dolge prvomajske počitnice. Pred prvim majem niso sklicali nobene seje. Praznike pa je predsednik odbora za šolstvo in kulturo Branko Grims v sebi lastnem slogu začinil s tem, da je odbor na temo proračunsko varčevanje sklical ob sedmih zvečer (trajala je do enajstih) pred dnevom upora proti okupatorju.

Sreda, 2. maja

Na ta dan so pred letom dni ameriški specialci v pakistanskem Abbottabadu likvidirali vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna. Pakistan se je sicer minuli teden odločil v Savdsko Arabijo deportirati tri bin Ladnove vdove in enajst otrok, ki so prebivali v tej državi. Ob vrnitvi v Savdsko Arabijo jih ne čaka nobena obtožnica. Po zagotovilih njihovega odvetnika bodo živeli pri družini bin Ladnovih.

Četrtek, 3. maja

Serijo razprav o rebalansu in varčevalnem megazakonu bosta nadaljevala kmetijski odbor ter odbor za pravosodje in javno upravo. Sestala se bo ustavna komisija in razpravljala o predlogu poslancev SDS, DL, DeSUS in NSi, da bi začeli postopek sprememb ustave za ukinitev državnega sveta. Za sprejem takega sklepa je potrebna dvetretjinska večina navzočih poslancev. Za zdaj ukinitev podpira le 43 poslancev omenjenih strank, zato na tej seji ustavne komisije o začetku postopka spreminjanja ustave še ne bodo glasovali. Na dan zmage (9. maja) pa je predsednik komisije Gregor Virant že sklical tudi naslednjo sejo komisije, na kateri naj bi sprejeli besedilo fiskalnega pravila v novem 148. členu ustave.

Petek, 4. maja

V Mariboru bo nastopila Susana Esther Baca, priznana perujska pevka. Baca je dvakratna dobitnica latinskih grammyjev in sodi med najpomembnejše osebnosti, zaslužne za prebujenje afro-perujske glasbe. Koncert bo na Židovskem trgu.