400 milijonov evrov je razlika med vladno oceno prihrankov v naslednjih dveh letih in oceno, ki jo je tako čez prst izračunal predsednik najmočnejše parlamentarne stranke Zoran Janković. Ko je v četrtek že drugič zbobnal na kup levico - pravzaprav kvazilevico, saj so po besedah SD poslanca Janka Vebra (tistega, ja, ki je novembra leta 2006 občane Kočevja pozival, naj s svojimi telesi, če bo treba, ustavijo priselitev romske družine Strojan) edina prava levica socialni demokrati -, je namreč Janković zatrdil, da bodo učinki varčevanja zaradi zmanjšane porabe le 400 milijonov prihranka in ne 800 milijonov, kot razglaša vlada. A to ni edini doprinesek četrtkovega srečanja levice. Svoj prispevek je dal tudi predsednik Zares Pavel Gantar, ki je podal sociološko sliko volilca desnice: "Če gledate nekoliko sociološko, potem boste videli, od kod izvirajo volilke in volilci največje vladne stranke SDS. To so moški, srednjih let, relativno manj izobraženi. Zato je povsem jasno, da takšna struktura najprej udarja po znanosti, izobraževanju, po tistih zadevah, ki lahko potegnejo voz naprej."

1novo naselje je nastalo v prvih treh mesecih letošnjega leta, je v četrtek sporočila edina statistična avtoriteta v Sloveniji. Poslovna cona Žeje pri Komendi na območju občine Komenda je tako postala 6032. naselje. A v prvih treh mesecih letošnjega leta ni buhtel le seznam naselij, tudi ulice se množijo - na novo je bilo imenovanih 16 ulic, in sicer dve v občini Hrpelje-Kozina ter 14 v občini Komenda. Med občinami v Sloveniji je imela na 1. april sicer le Ljubljana več kot tisoč ulic, medtem ko je kraj z najmanj ulicami Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer se zablodeli popotniki izgubljajo med štirimi ulicami.

33 odstotkov, kakšen odstotek gor ali dol, vseh turističnih prenočitev domačih gostov je februarja nastalo v le štirih občinah - Kranjska Gora, Brežice, Moravske Toplice in Zreče. Tuji turisti imajo po v sredo objavljenih izračunih statističnega urada precej drugačen okus, tako rekoč stereotipni: tretjino vseh nočitev so ustvarili v Ljubljani, Kranjski Gori in Piranu. Nobena izmed naštetih občin ni evropska prestolnica kulture ...

25 kilogramov smeti so prinesli planinci - bilo jih je dobre pol stotnije - s sobotnega vzpona na Sveti Jošt, ki je bil tudi uradni začetek letošnje akcije Očistimo gore. Radi se sicer pohvalimo, kako smo zavedni planinci, kako smo eko, se zmrdujemo nad odmetovalci smeti, a 25 kilogramov smeti z Jošta govori drugače. Kot tudi podatek, da so v prvih dveh sezonah akcije planinci v doline smeti prinesli v kar 50.000 vrečkah.