Bledež oziroma blitva bo v ospredju prireditve, ki jo v Padni organizirajo prvič doslej. Kot zatrjujejo prebivalci Padne, je vasica znana po pridelavi blitve, s prihodki od prodaje te zelenjave pa so vaščani leta 1885 celo zgradili vaški zvonik. Danes z bledežem pripravljajo številne okusne jedi, med njimi mulce iz bledeža in riža ali sipe z bledežem in polento.

Praznik, s katerim želijo obiskovalcem Obale približati bogastvo istrske kulinarike, bo med drugim postregel z vodeno predstavitvijo nekaterih tipičnih jedi z degustacijo. Svoj prostor na prireditvi bodo našli tudi lokalni pridelovalci oljčnega olja. Ti bodo svoje izdelke lahko predstavili in prodali na "oljčni osmici" v soboto.

Prodaja oljčnega olja, zasnovana po vzoru "vinskih osmic", ki jih sicer poznajo na Obali, bo pridelovalcem po prepričanju organizatorjev omogočila lažjo prodajo in promocijo olja, obiskovalce pa seznanjala z avtohtonimi sortami oljk v občini Piran.

V okviru prireditve bodo danes odprli fotografsko razstavo Oljka, večno drevo avtorja Roberta Titana. V soboto se bo odvil otroški ex-tempore na temo Oljka, simbol miru. Ljubitelji pohodništva se lahko v soboto ali nedeljo podajo na voden izlet po približno pet kilometrov dolgi Boškarinovi poti od Padne do Nove vasi. V nedeljo bo organizirana tudi 30 kilometrov dolga krožna kolesarska tura med istrskimi vasicami.