Ker je Šarec vztrajal, da zaradi zamude o uvrstitvi točke na dnevni red sploh ne bodo glasovali, je opozicija že napovedala, da bodo zahtevali izredno sejo. Pet svetnikov je zato obstruiralo tudi sprejem dnevnega reda včerajšnje seje, prav toliko jih je glasovalo proti njegovemu sprejemu. O odloku o stavbnem nadomestilu na koncu sploh niso razpravljali, čeprav so vrtoglavo povišani izračuni dvignili na noge dobršen del občanov, podjetnikov, obrtnikov, članov društev in še koga.

Vsi ti, prav tako kot združena opozicija, župana že nekaj časa opozarjajo na številne napake in prikrito povišanje zneskov na položnicah, čemur botrujejo tudi dodatne točke za komunalno infrastrukturo in opremo v objektih, ki bi jo lahko uporabljali. Obrtniki opozarjajo, da jim zneske na položnicah dvigujejo celo otroška igrišča, predvsem pa bodo poslej za enako dejavnost plačevali na različnih koncih občine zelo različne vsote.

Veliko jih je opozarjalo zlasti na nerazumno odpravo olajšav, ki bodo pregnale iz starega mestnega predela tudi najbolj vztrajne. Ukinili so tudi olajšave za društva in kulturne spomenike. Da s prepričevanjem in razumnim dokazovanjem niso ničesar dosegli, izpostavlja direktor Arboretuma Aleš Ocepek: "Priznam, ob živce so me spravili, saj nas obravnavajo kot kriminalce, četudi vedno vse zgledno plačujemo in zaposlujemo 75 delavcev. Na občini jim, čeprav sodimo pod kulturno ministrstvo, preprosto nisem mogel dopovedati, da smo javni zavod in da vse, kar zaslužimo, z vlaganji znova povrnemo državi. Trmasto vztrajajo, da smo profitna organizacija in da nas bodo tako tudi obdavčili. Zato lahko po njihovih izračunih pričakujemo položnico tudi za 15.000 evrov, morda še več." V Arboretumu, kjer do zdaj nadomestila niso plačevali, se bojijo, da takega zneska ne bodo zmogli.

Župan Šarec na očitke odgovarja, da je bil v resnici nezakonit stari odlok in da jim je šele z novim uspelo vzpostaviti za vse enaka in zakonita izhodišča za odmero nadomestila. Tega bodo po njegovih besedah poslej plačevali tudi številni občani, ki so se temu do danes uspešno izogibali.