Ljubljana Predstava Predstava zaradi koncepta odpade, ki je nastala v produkciji Zavoda za tranzicijsko umetnost, se je porodila iz vprašanja, kako umetnost v realnem smislu vpliva na družbo. Tako predstava pretresa vprašanja, kakšna je vloga umetnosti v družbi, kako lahko umetnost reagira na določene probleme ali katera sredstva ima umetnost sploh na voljo v podajanju družbene kritike. Toda režiser Jaka Andrej Vojevec opozarja: "Predstava se trudi biti nepolitična v ideološkem smislu, vendar je osebnopolitična."

Tekst predstave je nekakšen kolaž intimnih izpovedi vseh sodelujočih, režiserja, dramaturginje Simone Hamer ter igralcev Maje Kalafatić in Vita Weisa. Tako je šlo znotraj ustvarjalnega procesa tudi za raziskovanje komunikacije, ki je v današnjem času individualizma kronično primanjkuje. Predstava, v kateri nastopajo vsi štirje omenjeni ustvarjalci, se je že od vsega začetka postavljala na prostem, zato je bila vseskozi podvržena tudi odzivom mimoidočih. Na tak način se predstava dobesedno zoperstavlja očitkom, da se sodobna umetnost zapira in je namenjena le še elitam. Tako s premierno uprizoritvijo kot s ponovitvama 1. in 2. maja pa želijo ustvarjalci problematizirati pojem dela ter javnosti pokazati, da morajo umetniki, ki se jim vse bolj očita parazitstvo, pogosto delati tudi na praznične dni.

Izhodiščna točka predstave bo pozicionirana pred Cekinovim gradom v Tivoliju, nato pa se bodo nastopajoči selili po omenjenem parku. Ustvarjalci računajo na interaktivnost z gledalci, kot zatrjujejo, pa bodo nastopili v vsakem vremenu. sk