Večina ponudnikov spletnih strani upoštevala sodišče

Urad za nadzor prirejanja iger na srečo je namreč pred meseci zahteval blokado strani  www.pokerstars.com in www.pokerstars.si. "Predlog za izdajo odločbe za omejitev dostopa do omenjenih spletnih strani je bil podan zato, ker gospodarska družba Rational Entertainment Enterprises Limited, ki prireja igre na srečo na omenjenih spletnih straneh, ni izvršila naše odločbe za nadzor prirejanja iger na srečo o prepovedi prirejanja iger na srečo v naši državi, preusmeritev na našo spletno stran pa je bila predlagana z namenom obveščanja oseb, ki se udeležujejo spletnih iger na srečo brez koncesije slovenske vlade, predvsem glede zaščite igralcev in odgovornega prirejanja iger na srečo," se je glasil odgovor odgovornih na tem uradu.

Upravno sodišče je tako 56 ponudnikom dostopa do interneta, ki imajo dostop do strežnikov DNS, naročilo izvesti blokado strani www.pokerstars.com in www.pokerstars.si  Seveda so se nekateri ponudniki, med drugim tudi Simobil, Telekom, Telemach in T-2, na sklep upravnega sodišča pritožili. "Vrhovno sodišče je v desetih primerih potrdilo sklepe upravnega sodišča, sprejete na predlog urada, ena pritožba pa je na vrhovnem sodišču še v reševanju. Ponudniki storitev informacijske družbe morajo posledično omejitev dostopa izvršiti," so nam povedali na uradu. Mnogi menijo, da je tovrstno omejevanje dostopa do spletnih strani neučinkovito, zato smo vodilne na uradu vprašali, zakaj so zahtevali blokado. "Gre za tehnični ukrep, ki ima najmanj nezaželenih stranskih učinkov in ki je za ponudnike interneta enostaven za izvedbo ter ne zahteva dodatnih stroškov in dodatne posebne opreme. Omejitev dostopa predstavlja zadnji ukrep v postopkih zoper nedovoljeno spletno prirejanje iger na srečo v Republiki Sloveniji po tem, ko so bile izčrpane vse možnosti ukrepanja zoper neposrednega spletnega prireditelja iger na srečo in ta sam ne izvrši odločbe o prepovedi prirejanja iger na srečo. Sicer pa smiselnost in sorazmernost ukrepa potrjuje dejstvo, da ga izvajajo tudi druge države članice EU, denimo Italija in Francija, ter da o takih in podobnih ukrepih resno razmišljajo še nekatere preostale države članice EU, in to kljub morebitnim pomislekom o njegovi učinkovitosti," so pojasnili.

Obstajajo načini, kako se izogniti blokadi

Operaterji pojasnjujejo, da imajo uporabniki interneta na voljo kar nekaj preprostih načinov, kako se izogniti blokadi. V iskalnik lahko vpišejo kar naslov IP, lahko sami določijo preslikavo med imenom strani in naslovom IP ali pa nastavijo enega od prosto dostopnih strežnikov DNS, recimo Open DNS in Google DNS. V T-2 menijo, da sodišče ne bi smelo zahtevati blokade tudi zato, ker tuji prireditelji pri nas sploh ne morejo pridobiti koncesije za prirejanje iger na srečo. To pa njihovem mnenju pomeni kršitev temeljnega načela svobode opravljanja storitev.

Na uradu nam niso znali povedati, koliko igralcev spletnega pokra imamo pri nas, so nam pa postregli s podatkom za EU: delež pokra med spletnimi igrami na srečo je 18-odstoten, spletne igre na srečo pa naj bi po napovedih v letu 2012 ustvarile 7,32 milijarde evrov prihodkov. Za nepoznavalce je lahko spletno igranje precej tvegano, saj so mnoge od teh strani že v osnovi izdelane z goljufivim namenom. Težko je oceniti, kateri spletni strani zaupati, kateri pa se je bolje že na daleč izogniti. Najmanj, kar se lahko lahkovernežu zgodi, je okužen računalnik. Kar naenkrat naš računalnik "z veseljem" prikazuje oglase, ki si jih ne želimo ne gledati ne brati.