Ljubljana V Veliki dvorani Španskih borcev se nocoj obeta letni koncert Filozofske filharmonije, na katerem bosta nastopila Simfonični orkester Filozofske fakultete in Študentski pevski zbor Filozofske fakultete. Orkestru bo dirigiral Gregor Pompe, zborovodja pa bo Tjaša Ribizel.

Študentski pevski zbor Filozofske fakultete je bil na pobudo študentov ustanovljen leta 2010, Simfonični orkester Filozofske fakultete pa je ob začetku letošnjega študijskega leta (2011/12) zrasel iz Orkestra muzikološkega društva, ki je bil leta 2010 ustanovljen iz članov študentske sekcije Slovenskega muzikološkega društva. Orkester šteje 30 članov, med glasbeniki najdemo tako študente kot zaposlene, po svoji izobrazbi pa sedijo drug ob drugem glasbeni navdušenci in tudi kak študent Akademije za glasbo. Orkester, ki ga vodi Gregor Pompe, na ta način dokazuje, da je mogoče dejavno posredovanje med teorijo in prakso ter med študenti in profesorji.

Nocoj bodo nastopajoči v zborovskem delu koncerta predstavili dela W. A. Mozarta: Ave verum corpus KV 618; I. Gallusa: Quam gallina suum parit ovum; J. A. Maklakiewieza: Uspavanka Kolysanka (K. I. Galezynski, slov. bes. Jože Humar); M. Regerja: Unser lieben Frauen Traum, op. 138; A. Kumarja: Oponašanje zvonov (iz Ročinja); S. Vremška: Zgodaj odhajajo (Tone Kuntner) in A. Kumarja: Dajte, dajte (istrska). Orkestrski del koncerta pa bodo sestavljale izbrane skladbe iz štirih suit francoskega skladatelja Georgesa Bizeta (1838-1875). Bizet je scensko glasbo za dramo v treh dejanjih Arležanka Alphonseja Daudeta napisal leta 1872. Čeprav glasba ni doživela večjega slovesa, je ustvaril štiristavčno orkestrsko Suito Arležanka št. 1, ki je premiero na koncertnem odru doživela novembra istega leta. Glavna značilnost prvega stavka Preludij iz te suite je začetna melodija živahne koračnice v violinah, ki se nato večkrat imitira. Tretji stavek Adagietto je počasnejši in mirnejši in je v originalu namenjen samo godalnemu orkestru, v zadnjem stavku Carillon pa je zanimiv ponavljajoč se motiv v rogovih, ki s tremi toni oponaša cerkvene zvonove. nr