Simon Špilak je tudi včeraj na le 3,3 kilometra dolgi ravnini s 23. časom pokazal, da je zasluženo prvo slovensko ime uvodnega dela sezone. Praktično sam je Slovenijo držal med petnajsterico najbolj uglednih reprezentanc na lestvici WorldToura. 25-letni kolesar iz Tišine, ki je to dirko že osvojil leta 2010 (po diskvalifikaciji Valverdeja), je odšel v Švico izvrstno pripravljen. "Odpeljal sem dobro, zelo dobro, bom rekel. Vse se bo sicer pokazalo šele čez dva ali tri dni," Simon Špilak ni želel biti preveč živahen in evforičen v besedah.

"Morate vedeti, da sem vozil še na suhi cesti, tisti na koncu startnega seznama pa ne," je poskušal najti olajševalno okoliščino, ki jo je imel zaradi zgodnejšega starta. A to ne zmanjšuje optimizma. Za Britancem Geraintom Thomasom, ki ima za sabo odlično šolo z velodroma in je ob Rogersu ter Cavendishu potrdil primat ekipe tehnološkega perfekcionizma moštva Sky, je zaostal le enajst sekund. Brad Wiggins kot vrhunski specialist za vožnjo na čas je bil hitrejši le dobro sekundo, Šved Larsson in Američan Zabriskie še manj.

"Res je bila cesta ravna, z le enim pravim ovinkom, za visoke hitrosti, daleč čez 50 km/h, zato so se morale noge hitro vrteti. Drugo težko rečem," je Špilak ostal skromen. Jani Brajkovič se je moral sprijazniti z 71. časom prologa. Zaostanek, primerljiv s Kreuzigerjem, Evansom, Klodnom in Menčovom, mu lahko dviga optimizem, da bi se vsaj približal dosežkom na tej dirki, kjer je bil že trikrat med deseterico v skupnem seštevku. Poleg razgibanih etap v gorah bo ura resnice zaključni kronometer v Crans Montani.

Romandiji velja še večja pozornost, ker bo italijanski Giro letos s skromnim slovenskim zastopstvom. Edino Gregor Gazvoda je v ožjem izboru, da kot novinec v dresu Ag2r lahko odide na start na Danskem. Z izjemo Špilaka večina Slovencev s prvim delom sezone ni zadovoljna. Borut Božič je zbolel prav v obdobju, ko se je želel pokazati na klasikah. Gregu Boletu so zalet odvzeli žolčni kamni. Nadeja se, da se bo vrnil konec maja na dirko Po Bavarski. Kristijan Koren je padel in se poškodoval na dirki Po Flandriji. Prav tako Jure Kocjan na Valonski puščici. Zaradi hudega udarca v stegnenico in hude otekline je moral izpustiti tudi dirko Po Turčiji, kjer je včeraj Bolgar Gabrovski presenetil kolesarje iz ProTour ekip.

Turbulentni začetek sezone še ne skrbi selektorja Martina Hvastije. Špilaka ima posebej na očeh. "Zadnji rok za prijavo potnikov za olimpijske igre je 7. julij. To je po prvem tednu francoskega Toura. Do tedaj je še veliko časa, da se fantje dokažejo," pravi Martin Hvastija.