Osnovna pravila igre

Poker obstaja v kar nekaj različicah, trenutno najbolj priljubljena oblika pa je Texas Hold'em. Igra se začne tako, da vsak igralec prejme določeno število žetonov, s katerimi nato razpolaga skozi igro. Pred delitvijo kart igralca, ki sta levo od delivca, vplačata slepi stavi (prvi igralec malo slepo stavo, drugi igralec pa veliko slepo stavo).

Ko so karte zmešane in slepi stavi vplačani, prejme vsak igralec dve zaprti karti. Nato ima vsak igralec po vrstnem redu možnost, da odstopi od igre, izenači stavo ali jo viša. Po končanem prvem krogu stav delivec na mizo položi prve tri skupne karte - flop. Nato sledi še en krog stav in četrta skupna karta na mizi - turn. Sledi nov krog stav in še zadnja, peta skupna karta - river, ki ji sledi zadnji krog stav. Če po tem krogu stav v igri še vedno ostaneta vsaj dva igralca, pride do razkritja (showdown), kjer igralca pokažeta svoji karti, zmaga pa tisti z najboljšo kombinacijo petih kart.

Kombinacije kart

V pokru obstaja skupno deset različnih poker kombinacij, ki so kategorizirane po vrstnem redu.

Najvišja karta: če igralec nima nobene kombinacije, niti para ali boljše, je ob razkritju odločilna najvišja karta.

En par: kombinacija dveh istih kart. Pri tem zmaga tisti igralec, ki ima višji par.

Dva para: kombinacija dveh parov istih kart.

Tris: kombinacija treh istih kart.

Lestvica: pet zaporednih kart ne glede na barvo. Če ima več igralcev lestvico, zmaga tisti, ki ima višjo lestvico.

Barva: pet nezaporednih kart iste barve.

Full house: kombinacija trisa in para. Zopet zmaga tisti, ki ima višjo vrednost treh enakih kart.

Poker: štiri karte enake vrednosti.

Barvna lestvica: lestvica kart v isti barvi.

Kraljeva lestvica: lestvica od desetice do asa z vsemi petimi kartami v isti barvi. Je najbolj redka kombinacija in sanje vsakega pokeraša.

In kakšen je recept za uspeh v pokru? Zelo pomembno je, da se zavedate, kakšne karte držite v rokah in kdaj imate nepremagljivo kombinacijo. Pri razmišljanju o višini stav in preračunavanju v igri pa je nato potrebna samo praksa. In kot pravi Dani Bavec, naj za vse igralce velja zlato pravilo: izobraževanje in praksa, pa čeprav poker igrate le v prostem času. Podrobnejša pravila o pokru in nasvete za igranje lahko poiščete na spletni strani PokerStars.

promocijsko besedilo