Pravzaprav njegov kos, saj je tun tako velika riba, da cele ne bi spravili niti v krušno peč, kaj šele v pečico. Sveže pripravljena tunina nima s tisto iz konzerve prav nobene podobnosti, a pri pripravi je treba paziti, da je ne prepečemo, sicer izgubi vso sočnost in okus. Kakor jo vidite na sliki, je ravno prav pečena, nikar se ne bojte, da je surova, ker ni. Dve minuti z vsake strani na razbeljeni stari litoželezni ponvi je za takšen zrezek ravno dovolj. Tržnice ponujajo kopico pomladanskih dobrot, o špargljih, ki so se v teh dneh že nekoliko pocenili, smo že pisali, mlado čebulo poznate, kakšne testenine se bodo pa tudi našle. Poskusite, s takšnim kosilom ali večerjo nikoli ne boste udarili mimo!

Tunina s šparglji in mlado čebulo

Potrebujemo 600 g sveže tunine, narezane na dva centimetra debele zrezke, 500 g špargljev, 250 g pirinih testenin, dve mladi čebuli s perjem vred, 100 g češnjevih paradižnikov, 1 dl piva, olivno olje, morsko sol.
Zrezke položimo v skledo, prelijemo z olivnim oljem in postavimo na hladno. Pristavimo vodo in na zob (ne čisto do konca) skuhamo testenine. Šparglje medtem očistimo in narežemo na kose ter damo v zares veliko hladno ponev z nekaj žlicami olivnega olja. Dodamo na kolesca narezan beli del mlade čebule. Pokrijemo, pristavimo na močan ogenj in pokrito rahlo popečemo. Ko voda izhlapi, brž zalijemo s pivom, solimo in dodamo narezano perje mlade čebule ter rahlo premešamo. Po nekaj minutah dušenja, ko tekočina skoraj izgine, dodamo odcejene testenine in na četrtinke narezan paradižnik, premešamo, pokrijemo in odstavimo z ognja (pustimo na toplem). Medtem res dobro segrejemo suho litoželezno ponev (teflonska ali keramična se ne obneseta dobro, ker ne preneseta take vročine) in na njej na hitro popečemo zrezke iz tunine. Na vsaki strani pečemo največ dve minuti, raje manj in nikakor več, saj bo meso sicer pusto kot žagovina iz konzerve. Ostati mora lepo rožnate barve. Na krožnike nadevamo pripravljene testenine in na vrh vsakemu položimo kos tunine. Postrežemo kot samostojno jed s pomladansko solato in dobrim vinom.

Namesto testenin lahko jed pripravimo tudi z ječmenovo, ajdovo ali proseno kašo, tudi z rižem po enakem postopku. Kašo skuhamo posebej in jo dodamo v ponev. Namesto tunine lahko uporabimo filete lososa, namesto mlade čebule pa čemaž.

Več receptov najdete tukaj.