Obiskali smo olimpijskega prvaka Primoža Kozmusa, ki nam je predstavil svoj garaški dan na poti do velikega cilja sezone, ko bo 5. avgusta na olimpijskem stadionu v Londonu finale v metu kladiva. Ta isti dan bosta branila največji športni naslov iz Pekinga najhitrejši Zemljan Usain Bolt v teku na 100 metrov in najtrofejnejši metalec kladiva 21. stoletja Primož Kozmus.

V ranem dopoldanskem času nam sprva 19-mesečna Kozmusova hči Maria Rosa ni pustila, da bi se usedli poleg njene mame Maje, vedno polne energije. Ve se, čigava je, še zlasti ko sta z mamo na obisku pri očku. Ta je imel ob pol devetih za seboj že pester dan. Jutranji meditaciji ob 7. uri sta sledila zajtrk in priprava na trening v recepciji hotela Belvedere. Pozdravit nas je prišel tudi direktor hotela, ki je imel za seboj sicer neobičajno slab spanec, kar mu ni vzelo volje, da ne bi bil poln pohval slovenskih gostov. Ti so v tem medulinskem hotelu najštevilnejši gosti, ne tako kot v okoliških hotelih, kjer so številnejši Nemci in Avstrijci. Na to je ponosen.

Metališče, ki si ga je izbral Kozmus za drugi dvanajsttedenski ciklus priprav, je v neposredni bližini. Preden se je Brežičan odpravil nanj, je sledilo ogrevanje v hotelski orodjarni, kjer je delal vaje v družbi fizioterapevta Primoža Četrtiča, s katerim sta začela sodelovati v ZDA, kjer je Kozmus pozimi v San Diegu opravil prvi triinpolmesečni cikel priprav v olimpijski sezoni. V fitnesu, ki tako navzven kot navznoter ne kaže nobenega prestiža. Spominjal je na karakter slovenskega šampiona, ki nikoli ne daje vtisa vzvišenosti, temveč postavnega povprečnega Slovenca z jasnimi cilji.

Kozmus: S Četrtičem odlično sodelujeva

Nekaj minut čez pol enajsto uro je Kozmus prispel na metališče, ki si ga je delil z metalci in nekdanje skupne države. Vzdušje je bilo sproščeno, krog za met kladiva pa je bil tedaj le njegov. Najprej je opravil 20 metov, desetkrat po dva, na koncu pa so sledili trije meti na polno. In ti so ga posebno razveselili. Čeprav je v zadnji kolumni v našem časopisu zapisal, da je pred njim težko obdobje padca pripravljenosti, ko mora biti še zlasti pozoren, da se ne poškoduje, mu je drugi met priklical nasmešek na obraz. "Tako dobro mi letos še ni šlo," je povedal zadovoljno. Primož Četrtič je vzel meter in sporočila sta veselo novico. Kladivo je letelo 77 metrov in 20 centimetrov, kar je bilo po Kozmusovih besedah zelo solidno. Ker ima karakter zmagovalca, ki v vsakem še tako dobrem metu išče šivanko v senu, da bi dobrih sedem kilogramov težko orodje letelo še dlje, zelo solidno pomeni zelo dobro.

Sledile so vaje v fitnesu, ki ga krasita dva plakata. Eden je njegov, drugi od hrvaške evropske prvakinje v metu diska Sandre Perković, ki se v tej sezoni vrača na sceno po polletni kazni zaradi dopinškega prekrška. Sledila sta tuširanje in kosilo, ki mu ga vsak dan po posebnem jedilniku pripravijo v hotelski kuhinji. Popoldanskemu počitku je ob 15. uri sledila masaža, nekaj po 16. uri še drugi trening na metališču, nato masaža, večerja in spanje.

Takšen je povprečni dan slovenskega olimpijskega prvaka, ki mu žena in hči delata družbo ob določenih podaljšanih koncih tedna. V okolju, kjer je v osemdesetih letih brusil svojo pripravljenost tudi Rus Jurij Sedih, svetovni rekorder v metu kladiva. Tedaj je bilo okolje v okolici Medulina sicer novejše, a je tudi 30 let pozneje še vedno dovolj kvalitetno, da privablja šampione najvišjega svetovnega razreda.