Ljubljana Slovensko mladinsko gledališče bo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in zavodom Maribor 2012 zaokrožilo svoj cikel politično in družbeno angažiranih uprizoritev, ki so zaznamovale letošnjo gledališko sezono. Nocoj bodo namreč premierno uprizorili Dantonovo smrt v režiji Jerneja Lorencija.

Gre za dramo Georga Büchnerja, nemškega pisatelja, naravoslovca in revolucionarja, ki je preminil že pri 25 letih, a je kljub mladosti zapustil vidno sled v svetovni literaturi. Dantonovo smrt je napisal pri svojih 21 letih, v njej pa je očrtal porevolucijsko obdobje v Franciji ter boj med različnimi življenjskimi, etičnimi in političnimi principi revolucionarjev, ki jih najbolje utelešata Robespierre (Blaž Šef) in njegov politični nasprotnik Danton (Matija Vastl). Robespierre je popolnoma predan načelom svobode, kreposti in enakopravnosti, a le če so ta izražena na način, kot jih dojema sam. Drugačnosti ne sprejema in zato vlada s strahom, terorjem in množičnim obglavljanjem nekdanjih zaveznikov. Nasprotno od tega se Danton zavzema za milejše obravnavanje nasprotnikov in večjo odprtost do preizpraševanja temeljnih revolucionarnih vprašanj nasploh, a ne premore Robespierrove odločnosti in zmožnosti politične manipulacije. Neodločni Danton in agresivno krepostni Robespierre se na koncu srečata na istem mestu, pod giljotino.

V drami o nezmožnosti revolucije ter globokih dvomih o razvoju in napredku bodo nastopili še Ivo Godnič, Alja Kapun, Uroš Kaurin, Boris Kos, Marinka Štern, Željko Hrs, Dario Varga, Maruša Geymayer - Oblak, Maruša Kink, Marko Mlačnik in Daša Doberšek. Asistent režije in koreograf je bil Gregor Luštek, dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografijo je podpisala Belinda Radulović, glasbo pa Branko Rožman. ik