Zadnjo, peto etapo od Greveja do Chiantija, kjer so morali kolesarji premagati tudi šest odsekov makadamskih cest, je dobil Francoz Axel Domont. Fabio Aru se je veselil končne zmage. Vendar pa so pred 167 kilometrov dolgo preizkušnjo hladen tuš doživeli v slovenski reprezentanci.

Na startu tako ni bilo štirih kolesarjev slovenske reprezentance. Potem ko so neznanci pred dnevi na isti dirki ukradli kolesa poljski reprezentanci, je zdaj podobna usoda doletela člane slovenske izbrane vrste. Selektor Hvastija je potrdil, da so kolesarji čez noč ostali brez koles. Dirke seveda niso mogli dokončati in so se tako tik pred koncem morali predčasno vrniti domov.

"Sezona je v polnem zamahu. Pravkar smo prišli z dirk pokala narodov. V zadnjih 14 dneh smo bili v Belgiji, Franciji, na Nizozemskem in tudi en teden v Italiji, kjer smo se udeležili dirke po Toskani. Slednjo smo končali z manjšo nesrečo. Pred zadnjo etapo so nam ukradli osem koles in nismo nastopili tik pred startom, tako da smo izgubili nekaj točk in padli s četrtega na osmo mesto. Jutri se sicer odpravljamo znova v Italijo, kjer bo v Rimu na sporedu dirka za veliko nagrado Liberazione, ki je ena najpomembnejših amaterskih dirk na svetu. Letos smo znova ujeli stik s konkurenco po lanski dokaj ponesrečeni sezoni in po menjavi generacij smo letos znova v igri za najvišja mesta," je povedal Hvastija.

Hud boj za tri olimpijska mesta

V zvezi z nastopom na poletnih olimpijskih igrah pa je selektor dejal, da so trije najresnejši kandidati za zapolnitev olimpijske kvote treh kolesarjev Borut Božič, Grega Bole in Jani Brajkovič, ki jim resno diha za ovratnik tudi Simon Špilak, ki je doslej od slovenskih legionarjev pokazal največ. "Tudi na njega resno računam. Zagotovo bo boj za tri mesta na olimpijskih igrah še hud. Zadnji rok za prijavo dokončnih potnikov za London je 7. julij, kar sovpada s koncem prvega tedna dirke po Franciji. Fantje imajo možnost, da se še izkažejo. Bole je pred kratkim prestal operacijo žolčnih kamnov, dobro okreva in načrtuje nadaljevanje tekmovalne sezone konec maja. Božič stopnjuje formo za Tour in ravno tako Brajkovič. Kaj pa bodo prinesle dirke, bomo videli. Rezultati so tisti, ki ne lažejo," je "sladke" skrbi razkril selektor.

Predstavljen pokal Alpe-Adria

Na novinarski konferenci so skupaj s kolegi iz regionalnih kolesarskih zvez Furlanije Julijske krajine iz Italije, avstrijske Koroške in avstrijske Štajerske predstavili pokal Alpe - Adria za sezono 2012. Na sporedu je pet dirk, ki so namenjene kategorijam kolesarjev do 15 in do 17 let. Prva dirka bo na sporedu 6. maja v Knittelfeldu, 3. junija bo dirka v Velikovcu, 15. julija Na Žlebeh (Sella Nevea), 15. julija na Bujah (Madonna di Buja), 25. avgusta pa na Ptuju.