Iz Nacionalne galerije v Atenah so 9. januarja zjutraj ukradli Picassovo olje na platnu z naslovom Ženska glava (1939), ki ga je umetnik podaril Grčiji leta 1949 kot priznanje grškega odpora proti nacistični okupaciji. Na hrbtni strani platna je slikar v francoščini zapisal: "Posvetilo grškemu ljudstvu, Picasso".

Neznanci so ukradli tudi oljno sliko Mlin (1905) nizozemskega slikarja Pieta Mondriana ter risbo z naslovom San Diego de Alcala, ki jo je v 16. stoletju ustvaril italijanski umetnik Guglielmo Caccia, bolj poznan pod imenom Moncalvo.

Iz pisarne inšpektorata so v petek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da Nacionalna galerija v Atenah ni zadostila varnostnim pogojem, ki so potrebni za zaščito institucije.

Kot ugotavljajo v poročilu, je bil muzej lahka tarča, saj varnostnega sistema ni posodobil že od leta 2000. Deli razstavnega prostora so bili izven dosega varnostnih kamer, poleg tega kamere vlomilcev niti ne bi uspele posneti, saj je v muzeju zmanjkalo sredstev za nakup novih podatkovnih nosilcev, na katere se shranjujejo posnetki.

Kot navaja poročilo, so muzejski varnostniki med seboj komunicirali po mobilnih telefonih, ker niso imeli radijskih postaj, poleg tega niso bili deležni posebnega usposabljanja za svoje delo. V muzeju je bilo prisotnih manj varnostnikov kot sicer, saj so zaradi neustreznih pogojev dela v času kraje zaposleni v muzeju izvedli tridnevno stavko.

Kot poroča AFP, grške oblasti niso ocenile vrednosti kraje. Po poročanju grške televizije Skai so ukradena dela vredna približno 5,5 milijona evrov. Inšpektorat v poročilu še navaja, da je bila varnost v muzeju po približno sedemminutni kraji izboljšana.