Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je predstavnike računskega sodišča s sodelavci opozorila na problem vodenja računovodstva. Kot je poudarila, imajo občine ravno na področju javnih financ zaradi preobsežne zakonodaje in prevelikih zahtev pri poročanju ministrstvom toliko dela, da jim ga ne ostane za kaj "bistveno bolj nujnega".

Po njenih besedah je v veljavi preveč zakonov, ki jih občine enostavno ne obvladujejo. Če pride do nespoštovanja zakonodaje, je to nenamerno, pravi županja, ki upa, da bo zakonodaja v prihodnje bolj obvladljiva.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je ponovno poudaril, da mora država pripraviti strategijo na področju lokalne samouprave, ki bo dajala usmeritve za prihodnje.

Občine namreč zdaj težko shajajo z vsemi finančnimi bremeni, ki jim jih na eni strani nalaga zakonodaja, na drugi pa zamrznitve cen. Posledično jim zmanjkuje sredstev za razvoj, ki pa je izjemno pomemben v smislu privabljanja novih stanovalcev v občine in s tem tudi novih prihodkov, je dejal Šoltes. Na področju finančnega stanja slovenskih občin se mu sicer zdi najbolj problematičen trend, saj so izdatki vedno večji, novih virov pa ni.