Pred množico obiskovalcev, ki jim je gledala po prste, so spretno rezali, sekljali, mešali in po kakšnih dveh urah brbotanja tudi že pokušali kislo "župo". Kot velevajo pravila, so jo najprej postregli strogi ocenjevalni komisiji, ki je na koncu odločila, da so vsi skuhali dobro juho, najboljšo pa člani Prostovoljnega gasilskega društva iz Šentjurja. Očitno pa so gasilci tudi vedeževalci. Zmagovalci so namreč kuhali v predpasnikih, na katerih je, ko so se postavili od leve proti desni, pisalo: "Normalno, da mi kuhamo najboljšo kislo župo." Poleg že omenjene zmagovalne ekipe so zelo dobro juho skuhali tudi gasilci s Prevorja, pa iz Dolge Gore, Dramelj, Planine pri Sevnici, Slivnice pri Celju, Lokarij, s Kalobja, s Ponikve, iz Loke pri Žusmu ter člani občinske gasilske zveze Šentjur.

Ko smo spraševali po receptu za okusno kislo juho, so sicer zgovorni gasilci bili bolj redkobesedni. "To so pa male skrivnosti velikih mojstrov," je dejal Jani Kukovič, eden od članov zmagovalne ekipe. Spet drugi so bili zgovornejši: "Čar je v začimbah. A jih mora biti ravno prav," nam je zaupala Nadja Siter s Ponikve. "No, svinjske nogice in svinjski repi že morajo biti zraven," so nam zatrdili gasilci iz Dolge Gore. Martina Zapušek, edina ženska članica komisije, je na koncu pohvalila vse. "Nobena juha ni bila prekisla, vse so bile sladko-kislega okusa, kar je prav, morda je tu in tam kakšna začimba preveč dominirala," je razkrila Zapuškova. Na koncu so se kisle juhe, ki so jo skuhali gasilci s Slomškove Ponikve, lahko do sitega najedli vsi, ki so prišli na Šentjurjevo. In to zastonj. Na koncu pa so nam gasilci le zaupali, da je za dobro "župo" v prvi vrsti potreben dober kos mesa. Potem pa je bolj ali manj vse odvisno od tistega, ki v rokah vrti kuhalnico.