Ljubljana V Kinodvoru si je mogoče ogledati nov celovečerni film Viharni vrh priznane britanske režiserke Andree Arnold. Avtorica je že za svoj kratki film Wasp prejela oskarja, leto pozneje pa je posnela svoj prvi dolgometražni film Rdeča cesta (Red Road, 2006). Film je bil premierno predvajan v glavnem tekmovalnem programu festivala v Cannesu, kjer je prejel veliko nagrado žirije, uspeh, ki ga je Andrea Arnold ponovila tudi z drugim celovečercem Akvarij (Fish Tank) leta 2009.

Režiserka je povedala, da se ji zamisel o priredbah literarnih del nikoli ni zdela zanimiva. "Roman Viharni vrh je gotski, feminističen, socialističen, freudovski, incesten, okruten in instinktiven. Poskušati vse to spojiti v film je ambiciozna in morda nespametna naloga. Odločila sem se povsem instinktivno, spontano, ne da bi prav vedela, kam me bo pot zanesla."

Tako kot njena prejšnja filma tudi Viharni vrh zaznamuje surov, naturalističen pristop do perečih socialnih problematik, v ozadju katerega tičita redko videna empatija in globoko humanistično prepričanje avtorice. Po njenih besedah je s filmom ustvarila osebno različico Viharnega vrha: "Saj je knjiga, čeprav je tako znana in je bilo o njej že toliko povedanega, zame še vedno zelo osebna in intimna. Že od vsega začetka mi je bilo jasno, ne da bi prav vedela zakaj, da bo v mojem filmu narava morala igrati pomembno vlogo. Narava je lahko po eni strani lepa in pomirjujoča, po drugi pa brutalna, sebična, podivjana in uničujoča. Vsi smo njen del ne glede na to, kako živimo." nr