Ljubljana V galeriji Kresija je na ogled razstava stripov, risb in ilustracij avtorjev Leile Marzocchi iz Italije in Mateja de Cecca iz Slovenije, s skupnim naslovom Preobrazbe.

Leila Marzocchi je končala študij umetnosti in filozofije, izobraževala pa se je tudi na tečajih stripa na šoli Zio Feininger v Bologni. Konec 80. let je začela svoje stripe objavljati v različnih časopisih in revijah, v začetku 90. let pa je skupaj z nekaterimi drugi stripovskimi avtorji ustanovila revijo Fuego!. Do konca 90. let je ustvarila seriji Bagolino Monogatari in Eunice, za italijansko založbo Coconino Press pa je med drugim ustvarila album L’Enigma (2002) ter seriji Niger in La Ballata di Hambone po besedilih italijanskega stripovskega avtorja Igorta (2009/2010). Ta je izšla tudi pri francoski založbi Futuropolis, Niger pa pri ameriški Fantagraphics. Poleg stripa ustvarja risbe in objekte za otroke, ilustracije za knjižno opremo, story-boarde za kratke filme in scenografijo za gledališke predstave. Ustvarja v tehniki praskanke (scratchboarda), v letu 2007 pa je za svoje delo prejela italijansko nagrado Lo Straniero. Na tokratni razstavi bo predstavila dela, vezana na enega svojih najbolj priljubljenih likov, Pupo.

Matej de Cecco (1979) je kot prevajalec in urednik sodeloval pri reviji Stripburger, v letih 2006-2008 je risal pasice za revijo Plus, od leta 2008 pa z Boštjanom Gorencem - Pižamo ustvarja strip za mesečnik Pil, v katerem nastopa Šnofi. Na tokratni razstavi je De Cecco poustvaril Šnofijev svet ter predstavil svežo stripovsko izdajo Pilko in Čopka v Narobniji, ki jo je ustvaril skupaj z Boštjanom Gorencem - Pižamo. Strip, v katerem eno od nosilnih vlog igra prikupen in radoveden pes Šnofi, je bil objavljen v reviji PIL, gre pa za prvi del serije stripov s Šnofijem, Pilkom in Čopko. nr