Pred Kobetom so bili le trije kenijskimi tekači. Najhitrejši je bil Josphat Keiyo (2:11:18). Kobe je trenutno edini med slovenskimi maratonci, ki ima normo A za OI in je s tem že potnik za OI, med atletinjami pa nima nobena Slovenka še norme A. V Utrechtu sta pred 14 dnevi normi B dosegli tudi Žana Jereb in Neža Mravlje, ki sta bili hitrejši od Grandovčeve. Najboljši čas med trojico ima Jerebova. Na OI bo potovala tista, ki bo imela v tej sezoni najhitrejši čas ali pa bo dosegla normo A.

"Začel sem v skupini z Avstrijci, ki so imeli tudi dva narekovalca tempa. Ker sem se dobro počutil, sem na 35 km pospešil in pridobil tistih nekaj sekund, da sem ulovil normo A za OI. Razmišljal sem, da bi tekel tudi hitreje, vendar je bilo preveč vetra, zato sem čakal v skupini na zaključek. Zadnji del mi je zelo dobro uspel. Škoda le, da nisem imel hitrejše skupine, saj bi lahko tekel pod dvema urama in 14 minut. Sedaj me čaka počitek, za mano je namreč veliko treninga, potem pa bodo na vrsti priprave za OI. Januarja 2010 sem začel z rednimi in pravimi treningi ter tekmovalno atletiko, pred tem sem bil le rekreativec. Na maratonu v Berlinu leta 2009 sem odkril, da imam velik potencial in odločil sem se za atletiko. V zelo kratkem času mi je uspelo priti tudi na OI, v dobrih dveh letih," je dejal 30-letni Kobe, ki je tri minute zaostal za slovenskim rekordom Romana Kejžarja, ki je tudi njegov trener.

"Nisem načrtovala A norme, vendar sem si želela teči najhitreje med Slovenkami letos. Zmagala sem in za več kot dve minuti izboljšala osebni rekord. Žal je bilo na koncu malo preveč vetra, da bi tekla hitreje. Veseli me, da sem dosegla velik napredek in zmagala v dobri mednarodni konkurenci. Slednjega res nisem pričakovala, ker je maraton zelo dobro organiziran in tudi zasedba ni slaba. Zaenkrat še ne načrtujem novega maratona, saj bi bil pravi čudež, če bi še za dve minuti izboljšala svoj osebni rekord. Mogoče pa se bom premislila, ko bom vse skupaj prespala," pa je dejala Grandovčeva.

Kosoveljeva za tri sekunde prepočasna za normo

Slovenska atletinja Mateja Kosovelj je na maratonu v Padovi s časom 2:43:03 zasedla peto mesto in za tri sekunde zgrešila normo B za olimpijske igre v Londonu. Zmagala je Brazilka Marily Dos Santos (2:31:55), sedma pa je bila še druga Slovenka Aleksandra Fortin (2:50:13).

Med atleti je slavil Robert Kwanbai iz Kenije (2:09:14).

* Izidi:

- moški:
1. Robert Kwanbai (Ken) 2:09:14
2. Ben Chebet Kipruto (Ken) 2:10:02
3. Paulo Roberto (Bra) 2:10:23
4. Worana Tumicha (Eti) 2:10:53
5. Sium Kiflom (Eri) 2:11:09

- ženske:
1. Marily Dos Santos (Bra) 2:31:55
2. Frida Domongole (Ken) 2:34:49
3. Elfnesh Melaku Yado (Eti) 2:36:43
4. Michele Das Chagas (Bra) 2:42:55
5. Mateja Kosovelj (Slo) 2:43:03
...
7. Aleksandra Fortin (Slo) 2:50:13