glasba

Ljubljana

Marko Brecelj: Mojstru, ki me je odkril

Koncert v okviru Brecljevanja. Koncert z videoprojekcijami in performansi, posvečen Bojanu Adamiču, bodo prenesli hudega vajeni, mazohistkam in mazohistom pa bo dveurna zbranost spremljanja petja, akustičnega in električnega igranja ter ozvočenega coklanja užitek. Samoljubni edinec želi mučiti in zaslužiti sam. Ujetništvu sedežev bosta na voljo kvalitetna psihoaktivna scenska rekvizita iz zaselka Dvori nad Svetim Antonom. Cankarjev dom. Kosovelova dvorana. Nedelja ob 19.30.

Slovenski komorni zbor

Koncert vokalne glasbe. Nastopil bo Slovenski komorni zbor. Dirigirala bo Urša Lah. Solista Tatjana Kaučič (klavir) in Gregor Klančič (orgle). Program koncerta bodo sestavljale skladbe, nastale v zadnjih štiridesetih letih. Prvi del koncerta bodo tako zaznamovala sakralna dela dveh finskih in dveh norveških skladateljev, ki so se po iskanju lastnega jezika v različnih sodobnih kompozicijskih smereh vrnili k neoklasicizmu. Drugi del koncerta bodo sestavljala sporočilno močna dela treh reprezentativnih slovenskih skladateljev: Nane Forte, Uroša Rojka in Lojzeta Lebiča. Slovenska filharmonija. Dvorana Marjana Kozine. Nedelja ob 19. uri.

Sofia Vocalensemble

Koncert. Nastopil bo zbor Sofia Vocalensemble. Dirigiral bo Bengt Ollén. Sofia Vokalensemble iz Stockholma na Švedskem je leta 1995 ustanovil Bengt Ollén, ki zbor vodi še danes. Za njihove izvedbe sta značilna topel in liričen švedski zborovski zven ter odrska pojavnost, ki se jim je obrestovala tudi na mednarodnih tekmovanjih. Zasedba se osredotoča na glasbo minulega stoletja v duhu skladateljev, kot so Poulenc, Pärt in Schnittke, ki se pogosto pojavljajo v repertoarju. Zbor Sofia Vokalensemble je zmagal na tekmovanju za veliko nagrado v Mariboru leta 2011, že prej pa se je uspešno udeležil kar nekaj zborovskih tekmovanj. Letos se bo zbor potegoval za veliko nagrado Evrope (tekmovanje bo potekalo v okviru EPK v Mariboru). Viteška dvorana. Križanke. Sobota ob 19. uri.

Nula Kelvina

Koncert v okviru festivala Godibodi 2012. Nula Kelvina je nova slovenska skupina, ki je novembra lani objavila svoj prvi singl Možgani na paši in začela promocijo istoimenskega prvenca, ki je izšel pri založbi Celinka. Zasedbo sestavljajo Marko Boh (vokal, klaviature), Klemen Kotar (bas), Jure Rožman (bobni), Gašper Kržmanc (kitara). Oder pod zvezdami LGL. Sobota ob 20. uri.

Katja Koren

Koncert v okviru festivala Godibodi 2012. Mlada pevka Katja Koren bo s spremljevalno skupino predstavila svoj prvenec z naslovom Veš, kaj mislim?, ki ga je pred kratkim objavila pod okriljem založbe Celinke. Njena glasba je plesna mešanica jazza, soula in r'n'b. Nastopili bodo Katja Koren (vokal), Marko Črnčec (klaviature), Žiga Kožar (bobni),Tadej Kampl (bas) in Teo Collori (kitara). Oder pod zvezdami LGL. Sobota ob 20. uri.

Karavana iluzij, Dirty Sanchez, 3 Calories

Koncert. Karavana iluzij je skupina kreativnih in inovativnih glasbenikov iz različnih držav. Razvili so prepoznaven ustvarjalni pristop, v katerem prepletajo elemente raznih glasbenih zvrsti. V njihovi glasbi je tako slišati elemente swinga, sambe, funka in glasbe vzhodnega Balkana. Ljubljanska zasedba Dirty Sanchez igra mediteransko fuzijo etna in funka. Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Nevsakdanjo zasedbo 3 Calories pa označujejo z bogatimi harmonijami podkovane melodične kompozicije, nadgrajene z okusno provokativnimi, a liričnimi besedili. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Sobota ob 22. uri.

Dub Club: Pinch

Klubski večer. Nastopili bodo Pinch (Bristol/VB, Tectonic), Octex (rx:tx, Chilli Space), Krunch it!!, Freeverse (Synaptic), Sunneh. Pinch, lastnik vplivne založbe Tectonic, se je podpisal pod nekatera najbolj vplivna dela znotraj basovske godbe in si tako utrdil status enega vodilnih nosilcev pravilnega, brezkompromisnega dubstep zvoka. AKC Metelkova mesto. Gala hala. Sobota ob 22.30.

Mali dogodek za Mali

Dobrodelna prireditev. Nastopili bodo The Frictions, Brina Vogelnik, Igor Leonardi, Katarina Juvančič & Dejan Lapanja in skupina Pinela. Na dobrodelni prireditvi, katere izkupiček bodo organizatorji namenili za pomoč malijskim beguncem vseh ljudstev (prek francoskih nevladnih organizacij Etar in Tamoudre), bodo nastopili tukajšnji glasbeniki, kakor koli povezani z Malijem. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Sobota ob 22. uri.

Elevators

Koncert v okviru Orto festa. Elevators je ekipa preverjenih glasbenikov, ki so pred približno sedmimi leti v paket visokokakovostne glasbe zapakirali funk, jazz in rock. Njihova glasba je po eni strani vrhunsko glasbeno doživetje, po drugi strani pa kar kliče k plesu - glavno vlogo v njihovi glasbi imajo nabrite kitarske linije, groovy bas in druge značilnosti glasbe iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Zasedbo sestavljajo Robert Pikl (kitara), Davor Klarič (klaviature), Jani Hace (bas) in Sergej Ranđelović RunJoe (bobni). Orto Bar. Sobota ob 22. uri.

Maribor

Boštjan Narat

Koncert v okviru prireditve Slovenski dnevi knjige. Boštjan Narat, glasbenik in filozof, ki zadnja leta kot kantavtor nastopa samostojno, je znan kot idejni vodja glasbene skupine Katalena, ki črpa navdih iz etnološke zbirke ljudskih pesmi. Leta 2010 je pri založbi Pivec izdal samostojni album Strah je odveč, ki je požel veliko uspeha v glasbenih vodah. Vikend magazin ga je istega leta proglasil za najboljši album, medtem ko je na tedanjem Kantfestu dobil glavno nagrado za najboljšega kantavtorja. Že leta 2009 je na istem festivalu prejel srebrno kanto za svoj avtorski nastop. Njegove pesmi so pronicljive, hudomušne in polne raznovrstne metaforike, s katero razvija filozofskega duha in ga približa poslušalcem. Oder knjižnega sejma na Grajskem trgu. Sobota ob 11.30.

Laibach: We Come in Peace

Koncert. Laibach bodo v Mariboru nastopili v sklopu posebne evropske turneje We Come in Peace, ki bo potekala od konca marca do konca aprila, med drugim 14. aprila 2012 v prestižni Turbinski dvorani galerije Tate Modern. Na koncertu bo med drugim izvedena glasba, ki jo je zasedba Laibach napisala za film Jekleno nebo (Iron Sky), znanstvenofantastično črno komedijo o nacistih. Velika dvorana Narodnega doma. Sobota ob 21. uri.

Esma Redžepova

Koncert v okviru festivala Romano Čhon 2012. Esma Redžepova je v svoji štiridesetletni karieri odpela okoli 15.000 koncertov, med njimi skoraj tretjino humanitarnih, poje v dvajsetih jezikih, posnela pa je blizu šesto pesmi. Med njenimi albumi sta dva platinasta, osem zlatih in osem srebrnih. Leta 1976 so jo imenovali za kraljico Romov, leta 2002 so ji v Moskvi podelili časten naziv romska pevka stoletja, še istega leta pa je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Štuk Maribor. Sobota ob 20. uri.

Maribor 2012: 24. tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope

Tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope (european grad prix for choral singing) je vsakoletno tekmovanje zmagovalcev šestih zelo zahtevnih evropskih zborovskih tekmovanj, združenih v Zvezo za veliko nagrado Evrope. To so leta 1988 ustanovila tekmovanja Concorso Polifonica Guido d' Arezzo, Arezzo (Italija), Béla Bartók International Choir Competition Debrecen (Madžarska), Concorso C. A. Seghizzi, Gorica (Italija), in Florilege Vocal de Tours, Tours (Francija). V naslednjih dveh letih sta se pridružili tekmovanji International May Choir Competition, Varna (Bolgarija), in Certamen Coral de Tolosa (Baskija/Španija). Leta 2008 je tekmovanje v Gorici izstopilo iz zveze, namesto njega pa je zdaj član Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor. Dvorana Union. Nedelja ob 16. uri.

Metlika

Pung-Art 2012: Invazija na koncu mesta!

V Metliki poteka že 5. open-air festival PungART, ki ga organizira neprofitno Kulturno-umetniško društvo Plac. V dveh večerih se bo predstavilo devet žanrsko različnih glasbenih skupin iz Hrvaške, Srbije in Slovenije, kar spet umešča PungART med festivale, ki z glasbo briše meje. Nocoj bodo nastopili Srečna mladina, Moveknowledgement, Zmelkoow in Kill Kenny. Športno igrišče Pungart. Metlika. Sobota od 21. ure dalje.

Kranj

Neomi

Koncert v okviru festivala Godibodi 2012. Neomi je urbana glasbena skupina na začetku ustvarjalne poti. Zasedbe ne povezuje le ljubezen do glasbe, temveč tudi sorodstvene vezi, saj njeno jedro sestavljajo Saša Vipotnik ter njena bratranca Jernej Kržič in Tadej Košir. Skupino spremljata še bobnar Anže Žurbi in klaviaturist Erik Marenče, na spremljevalnih vokalih pa brat in sestra Urban in Katja Sever. Layerjeva hiša. Sobota ob 20. uri.

oder

Ljubljana

Giuseppe Verdi: Nabucco

Operna predstava. Libreto Temistocle Solera. Prevod libreta za nadnapise Sonja Berce. Dirigent Eddi De Nadai/Igor Švara. Režiser in scenograf Detlef Soelter. Kostumografija Bernd Leistner in Leo Kulaš. Vodja zbora Željka Ulčnik Remic. Koncertna mojstra Gregor Traven, Igor Grasselli. Asistent dirigenta Aleksandar Spasić. Asistentka režiserja Simona Pinter. Nastopajo solisti Marko Kobal/Robert Kolar k. g./Slavko Savinšek/Robert Vrčon, Žiga Kasagić k. g./Jure Kušar/Branko Robinšak/Edvard Strah, Saša Čano/Juan Vasle, Kristina Kolar k. g./Milena Morača/Anna Pirozzi k. g., Elena Dobravec/Norina Radovan/Francka Šenk k. g., Peter Martinčič/Zoran Potočan, Sebastjan Savnik/Matej Vovk, Marina Đonlić/Katja Konvalinka k. g./Kristina Šuster in Zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Sobota ob 19.30.

John Dempsey, Dana P. Rowe: Čarovnice iz Eastwicka

Prevajalka dialogov Alja Predan. Prevajalec songov Milan Dekleva. Režiser Stanislav Moša. Muzikal Čarovnice iz Eastwicka, ki ga podpisujeta pisec dialogov in songov John Dempsey ter avtor glasbe Dana P. Rowe, je svojo krstno izvedbo doživel leta 2000 v Royal Theatru na londonskem West Endu. Njegov nastanek sta navdihnila sloviti istoimenski roman Johna Updika iz leta 1984 in njegova uspešna filmska upodobitev. MGL. Sobota ob 19.30.

Zoltán Balázs: Tristan in Izolda

Po besedilu Jeana Cocteauja. Koncept in režija Zoltán Balázs. Dramaturgija Judit Góczán. Scenografija in kostumografija Ana Savić Gecan. Asistent režiserja David Cerar. Koprodukcija Mini teater Ljubljana in gledališče Maladype iz Budimpešte. Nastopajo Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek in Marko Ujc. Mini teater - Križevniška 1. Nedelja ob 20. uri.

Maribor

Igor Stravinski, Borut Kržišnik, Edward Clug: Hommage a Stravinsky

Sodobna baletna predstava. Koreograf Edward Clug. Nastopajo Catarina de Meneses, Olesja Hartmann, Evgenija Koškina, Ines Petek, Branka Popovici, Tetiana Svitlična, Mirjana Šrot, Asami Nakashima, Matjaž Marin, Gaj Žmavc, Dénes Darab, Sytze Jan Luske, Tiberiu Marta, Demetrius King, Eric Burrough, Yuya Omaki, Edward Clug. Velika dvorana SNG Maribor. Sobota ob 19.30.

Choderlos de Laclos, Christopher Hampton: Nevarna razmerja

Prevajalec Luka Novak. Prevajalka pisem Radojka Vrančič. Režija Aleksandar Popovski. Avtorji priredbe ustvarjalci uprizoritve. Dramaturginja Jelena Mijović. Scenografija Numen in Ivana Radenović. Kostumografinja Angelina Atlagić. Izvedbena kostumografinja Snežana Pešić Rajić. Skladatelj Kiril Džajkovski. Koreografinja Valentina Turcu. Nastopajo Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Barbara Ribnikar k. g., Branko Jordan, Milada Kalezić, Eva Kraš, Maša Židanik, Matevž Biber. Stara dvorana SNG Maribor. Sobota ob 20. uri.

Nova Gorica

Simona Semenič: 24 ur

Režiser Jaka Ivanc. Dramaturginja Martina Mrhar. Avtorji vizualne podobe Jaka Ivanc, Nejc Saje, Propaganda produkcija - Jasmin Talundžić. Kostumografinja Ana Matijević. Avtorja glasbe Zavod Sonolab - Saša Kalan, Davor Herceg. Nastopajo Arna Hadžialjević, Miha Nemec, Ana Facchini, Radoš Bolčina. SNG Nova Gorica. Sobota ob 20. uri.

Koper

Eduardo de Filippo: Filumena Marturano

Prevajalec Srečko Fišer. Režiserka Katja Pegan. Dramaturginja Martina Mrhar. Scenograf Milan Percan. Kostumografka Ana Matijević. Avtor glasbe Mirko Vuksanović. Koprodukcija Gledališče Koper in SNG Nova Gorica. Nastopajo Saša Pavček, Bine Matoh, Ivo Barišič, Teja Glažar, Lara Jankovič, Ajda Toman, Blaž Popovski, Igor Štamulak, Rok Matek, Blaž Valič. Gledališče Koper. Sobota ob 20. uri.

Marin Držić: Dundo Maroje

Gostuje Gledališče Kruševac. Avtor priredbe in režiser Kokan Mladenović. Nastopajo Milija Vuković, Nebojša Vranić, Dušan Dule Jovanović, Bojan Veljković, Dejan Tončić, Branislav Trifunović, Dragan Marinković, Nikola Rakić, Miloš Samolov, Boba Stojimirović, Toma Trifunović, Predrag Milenković, Nikola Pautović. Držićevo komedijo o skopem starcu, ki pošlje sina Mara s pet tisoč dukati v Firence, ta pa raje odide v Rim, kjer ga zaslepi nečimrna Laura, v kruševskem gledališču že tretjo sezono zapored uprizarjajo kot igro v igri, komedijo o zapornikih in njihovih paznikih, ki v Kruševskem kazensko-popravnem zavodu uprizarjajo najslavnejšo hrvaško renesančno komedijo - Dunda Maroja. Gledališče Koper. Nedelja ob 20. uri.

drugi dogodki

Ljubljana

Zaslišanja: Diego Menendes

V okviru Brecljevanja. Cankarjev dom. Konferenčna dvorana. Sobota ob 20. uri.

Filmogram - film in fotografija: Uglaševanje

Filmska projekcija ob priložnosti razstave Filmogram - film in fotografija. Režija Igor Šterk (Slovenija, 2005). Zakonca Peter (Peter Musevski) in Katarina (Nataša Burger) se po petnajstih letih zakona vsak po svoje soočata z osebno krizo. Videti je, da si oba želita spremembe, avanture. Zdi se, da njuno skupno življenje ne vodi nikamor več in da se je njuna mladostna ljubezen v vseh letih zakona in skrbi za dva otroka izživela. Vsak zase se zavesta minevanja mladosti in se znajdeta pred vprašanjem, ali ima smisel v ljubezni poskusiti znova. Slovenska kinoteka. Sobota ob 17. uri.

Klasiki: Malteški sokol

Film. Režija John Huston (ZDA, 1941). Vrhunska kriminalka, ki je s svojimi nenavadnimi konvencijami - cinični glavni junak, izdajalska ženska, večno mračna deževna prizorišča, pesimističen pogled na svet - spočela nov žanr, odslej znan kot film noir. Po romanu mojstra kriminalk Dashiella Hammetta. Slovenska kinoteka. Sobota ob 19. uri.

Zajtrk pri Kinodvoru ob dnevu Zemlje: Izpovedi eko-terorista

Dokumentarni film. Režija Peter Brown (ZDA, 2010). Aktivistični dokumentarec Izpovedi eko-terorista je epska pripoved o tolpi okoljevarstvenih piratov, polna humorja, razburljivih akcijskih prizorov in ekscentričnih likov. Režiser in aktivist Peter Brown popelje gledalce na trideset let dolgo pustolovščino s kultnim borcem za pravice živali, kapitanom Paulom Watsonom, in njegovo veselo druščino eko-piratov (Sea Shepherd Conservation Society), ki pluje po svetovnih morjih in rešuje ocean. Kinodvor. Nedelja ob 11. uri.

Za zamudnike: Aleksandrinke

Dokumentarni film. Režija Metod Pevec (Slovenija, Egipt, 2011). Zgodba o aleksandrinkah je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, od koder se niso vračali, dekleta in žene so odhajale v Egipt, največ v takrat bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo. Kinodvor. Nedelja ob 19. uri.

Svetovni dan Zemlje: One Day on Earth

Dokumentarni film. Ob svetovnem dnevu Zemlje bo v Menzi pri koritu svetovna premiera dokumentarnega filma in mednarodnega projekta One Day on Earth. Film predstavlja zgodbe ljudi z vseh koncev sveta, dotika se glavnih tem človeškega bivanja in tudi širših tem družbene realnosti. Projekciji bo sledila okrogla miza z gosti in diskusija na teme, izpostavljene v dokumentarnem filmu. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Nedelja ob 20. uri.

otroški kot

Ljubljana

Brata Grimm - Katarína Aulitisová: Trnuljčica

Lutkovna predstava za otroke. Prevod Darja Pivk, Jelena Sitar. Režija Katarína Aulitisová, ¼ubomír Piktor. Likovna zasnova Jan Kocman. Glasba Jiøí Vyšohlíd. Nastopajo Asja Kahrimanović, Miha Arh, Sonja Kononenko, Iztok Jereb. Predstava traja 45 minut in je primerna za otroke od 4. leta starosti dalje. Mali oder LGL. Sobota ob 11. in 17. uri.

Lutkovni klub

Lutkovna ustvarjalna delavnica. V imenu lutkovnega kluba se skrivajo lutkovne delavnice za starše in njihove malčke, ki po ogledu sobotne dopoldanske predstave izdelajo enostavno lutko, ki je tematsko vezana na predstavo. Ob tem spoznavajo različne tehnike lutk, igralski poklic, obdelavo zanje nenavadnih materialov in navsezadnje animacijo lutke. Delavnico bosta vodili Sonja Kononenko in Irena Zubalič Žan. Delavnica traja 1 uro in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Preddverje Velikega odra LGL. Sobota ob 11.50.

Svetlana Makarovič: Pekarna Mišmaš

Lutkovna predstava za otroke. Režija Robert Waltl. Likovna zasnova Robert Smolik. Glasba Uroš Rakovec. Koreografija Natalija Manojlović. Nastopajo Violeta Tomič/Vesna Vončina, Jose in Tadej Pišek. Zgodba Svetlane Makarovič o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu. Predstava je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Mini teater - Križevniška 1. Sobota ob 11. in 17. uri.

Brata Grimm: Volk in kozlički

Lutkovna predstava za otroke. Besedilo po bratih Grimm Jan Grabowski in Nina Skrbinšek. Režija Robert Waltl. Likovna zasnova Daniel Demšar. Glasba in korepeticije Peter Kus. Tehnologija lutk Jože Zajec. Glasbeniki Andrej Žibert (bobni, električna in akustična kitara, bas kitara), Jernej Pečak (bas), Drago Kunej (diatonična harmonika), Peter Kus (klarinet, klavir, orgle, elektronika, glas). Nastopajo Milan Štefe, Tomaž Pipan, Nina Skrbinšek/Vesna Lubej. Predstava traja 45 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Mini teater - ljubljanski grad. Nedelja ob 17. uri.

Brata Grimm: Rdeča kapica

Dramska predstava za otroke. Režija Dejan Spasić. Produkcija in izvedba KŠD Štumf. Nastopata Luka Cimprič in Anže Zevnik. Predstava Rdeča kapica je zasnovana kot zgodba dveh klovnov, ki ju otroci zasačijo na prizorišču en teden prezgodaj. Sicer pripravita gledališki letak, kjer se otrokom opravičujeta in jih prosita, naj pridejo naslednji teden, a žal prepozno: otroci so že tu in predstava se mora začeti. Ljudski dom Šentvid. Sobota ob 18. uri.

Kinobalon: Mumini lovijo komet

Animirani film. Režija Maria Lindberg (Finska, 2010). Komet iz vesolja bo padel na Zemljo čez 4 dni, 4 minute in 44 sekund, morda 4 sekunde pozneje. Le kaj bodo storili junaki? Avtorica glasbe je pevka Björk, velika oboževalka muminov. Film traja 75 minut, je sinhroniziran v slovenščino in primeren za otroke od 4. leta starosti dalje. Kinodvor. Sobota in nedelja ob 16.30.

Kinobalon: Hiša pravljic

Animirani film. Režija Dominique Monféry (Francija, Italija, 2009). Hiša pravljic je animirani celovečerec z zdravim odmerkom magičnega realizma. Film z ekspresivno likovno zasnovo, čustveno in učinkovito glasbo ter prepričljivo zgodbo o pomenu literarnih temeljev za odraščajoče otroke daje videz in občutek izrazite pristnosti. Film je sinhroniziran v slovenščino, traja 76 minut in je primeren za otroke od 4. leta starosti dalje. Kot predfilm bo predvajan animirani film Egon klobuk. Kinodvor. Sobota ob 17. uri. Nedelja ob 15. uri.

Sezamov kotiček: Zemlja

Ustvarjalna delavnica. Otroci bodo na balon kaširali papir v modri, rjavi in zeleni barvi. Modra barva bo predstavljala oceane in morja, rjava ter zelena barva pa kopno. Na tak način bodo izdelali svoj globus. Delavnico bo vodila Neža Pompe. Kinodvor. Nedelja ob 11. uri.

Arheozabava: V gosteh pri emonskem meščanu

Ustvarjalna delavnica. Narodni muzej Slovenije hrani več kot 200 kamnitih spomenikov z napisi, večinoma iz rimskega obdobja, ki razkrivajo različne plati preteklega življenja. V zbirki je tudi pozlačen kip Emonca, oblečenega v značilno rimsko togo, zato se bodo otroci na delavnici tudi sami tako oblekli. Nato se bodo pridružili emonskemu meščanu Narmusu, ki jih bo popeljal v rimski vsakdan. Delavnica je primerna za otroke od 7. leta starosti dalje. Vstopnina 3,5 evra. Narodni muzej Slovenije - Prešernova. Sobota ob 10.30.

Svetloba in arhitektura

Ustvarjalna delavnica. Arhitekt Glenn Murcutt je pri snovanju svojih stavb zelo pozoren tudi na svetlobo. S svetlobo se spreminja podoba in vzdušje krajev in prostorov. Otroci so vabljeni na nedeljsko ustvarjalnico, kjer bodo odkrivali, kako svetloba vpliva na arhitekturo. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti dalje, mlajši v spremstvu staršev. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Nedelja ob 11. uri.

Maribor

Vitja Avsec: Kdor upa, ne odneha

Slovenska otroška opera. Režiser Jaki Jurgec. Dirigent Simon Robinson. Operna zgodba prinaša najmlajšemu občinstvu pozitivno etično sporočilo, ki buri človeške duhove že od antike oziroma od vznika filozofske misli, pri tem pa poudarja pomen vztrajanja, upanja in osebnega boja za tisto, kar nam je v življenju najdražje in najpomembnejše. S tem ustvarja opera pozitivni zgled sočutja in do skrbi za sočloveka sploh. Kazinska dvorana SNG Maribor. Sobota ob 10. in 12. uri.

Margrit Gysin: Janček Ježek

Lutkovna predstava za otroke. Režiserka Margrit Gysin. Janček Ježek bi bila čisto navadna zgodba o čisto navadnem dečku, ki živi povsem povprečno deško življenje, če ga ne bi lepega dne spremenili v ježka. Predstava je nastala v okviru cikla Zaigrane zgodbe, ki je del programa Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Predstava je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. LG Maribor. Sobota ob 10. uri in 11.30.

H. Ch. Andersen: Slavec

Lutkovna predstava za otroke. Gostuje Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvaška. Režija Lary Zappia. Ustvarjalci predstave skušajo slediti izvirni zgodbi in se dotikajo gledalca brez patetike, učijo brez pridiganja, zabavajo brez lahkomiselnosti. Sledijo pripovednemu loku Andersenove pravljice in vendar kažejo zgodbo v jeziku lutkovnega gledališča, ne literature. Tako prodirajo v neverbalni svet podob in zvoka, kar seže do gledalčeve podzavesti. Rezultat je vizualno zelo nenavadna, a čarobna predstava. Predstava je primerna za otroke od 7. leta starosti dalje. LG Maribor. Sobota ob 17. uri.

Arhitekturna ustvarjalnica: Ilovnato mesto

Ustvarjalna delavnica. Otroci se bodo seznanili s prastarim gradbenim materialom ilovico. Lahko jo bodo gnetli, valjali, ukalupljali in se z njo umazali. Izdelali bodo hiške, stolpiče, mostove, gradiče in vse skupaj zložili v majhno mesto. Delavnico bosta vodila Mateja Kuhar, pedagoginja, in Robert Veselko, arhitekt. Primerno za otroke od 4. leta starosti dalje. Umetnostna galerija Maribor. Sobota ob 10. uri.

za ovinkom

Granville (Francija)

Zvezde v Diorju

Na multimedijski postavitvi bo mogoče videti oblačila, ki so jih nosile filmske zvezde, med drugim redko kolekcijo približno 50 Diorjevih ogrinjal, ki so jih pred šestimi desetletji tako na filmskem platnu kot tudi sicer nosile znane igralke, kot so Grace Kelly, Olivia de Havilland in Elizabeth Taylor. Poseben tematski sklop bo na razstavi posvečen nemško-ameriški igralki, modni ikoni in Diorjevi stranki Marlene Dietrich. Predstavljeni bodo dokumenti, med drugim telegrami, naročila in računi za moške puloverje, ki jih je zvezda naročala pri modni hiši. Dietrichova je nekoč dejala, da ne bo nastopila v filmu Alfreda Hitchcocka, če njenih oblačil ne bo oblikoval Dior. Predstavljenih bo deset igralkinih oblačil, ki pričajo o unikatnosti in drznosti njene garderobe. Film in modo bodo povezali tudi s filmskimi odlomki in posterji, poleg posnetkov legendarnih igralk pa bodo predstavili še zakulisje snemanja zadnje Diorjeve televizijske oglaševalske kampanje z oskarjevko Charlize Theron. Diorjev muzej. Med 12. majem in 23. septembrom.

Bruselj (Belgija)

Razstava fotografij Stanleyja Kubricka

Razstava bo na ogled ponudila podobe povojne Amerike Stanleyja Kubricka, ki jih je med letoma 1945 in 1950, še preden se je podal v svet sedme umetnosti, ustvaril kot fotoreporter za newyorško revijo Look. Fotoreportaže, ki jih je Kubrick za revijo Look začel ustvarjati kot 17-letni vajenec profesionalnih fotoreporterjev, se posvečajo upodabljanju družbe v ZDA po koncu druge svetovne vojne, temi, ki je pozneje postala ena od osrednjih zanimanj njegovih filmov. V objektiv je med drugim ujel podobe s prizorišč zločinov, iz življenja loščilca čevljev in univerzitetnega gledališkega ansambla. Na spletnih straneh muzeja piše, da so v njegovih mojstrskih sekvenčnih fotografijah že razvidni filmski pristop k svetu podob in reference na delo fotografov, kot sta Diane Arbus in Walker Evans. Kraljevi muzej lepih umetnosti. Na ogled do 1. julija.

Rim (Italija)

Ruske avantgarde

Na razstavi ruskega avantgardnega slikarstva je na ogled 70 del priznanih umetnikov, kot so Vasilij Kandinski, Kazimir Malevič in Marc Chagall, pa tudi manj poznanih umetnikov, ki jih sicer hranijo različni ruski muzeji. Mogoče je videti nekaj zgodnejših Chagallovih del, med njimi sliki Lekarna v Vitebsku (1914) in Kopanje otroka (1916), ki pričata o vplivu impresionizma in fauvizma v delu tega francosko-ruskega umetnika. Pozornosti je vredna tudi upodobitev Rdečega trga v Moskvi Vasilija Kandinskega. Postavitev je razdeljena v več tematskih sklopov. Predstavljeni so futurizem, konstruktivizem in abstraktna umetnost. Ena od razstavnih dvoran je posvečena slikarki Nataliji Gončarovi in njenemu soprogu, slikarju in scenografu Mihailu Larionovu. Umetnika sta iz osnov kubizma in futurizma razvila slikarsko smer, imenovano rejonizem. Museo dell' Ara Pacis. Do 2. septembra.