Ljubljana Ta konec tedna bo Akademska folklorna skupina Franceta Marolta predstavila projekt Prebujeni zapisi, s katerim bodo obeležili tudi 64. letnico delovanja. Prvi nastop bo nocoj v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, jutri pa bo sledil še nastop v Veliki dvorani Španskih borcev.

AFS Franceta Marolta je največja in ena najstarejših slovenskih folklornih skupin, premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti pa je še vedno osnovno vodilo skupine. AFS Franceta Marolta je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjem odru v Sloveniji - Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. V triinšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj pa je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.

Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, poustvarjanje ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine pa postavljajo ob bok sodobni odrski umetnosti. Kot so povedali ustvarjalci, bo skupina z letošnjim koncertom zakorakala na področje še neizkoriščenih možnosti za odrsko uprizarjanje. "Rdeča nit Prebujenih zapisov so manj znani opisi plesa na Slovenskem, ki so izšli predvsem v časopisju, rokopisnih zbirkah in leposlovju od 17. do konca 19. stoletja, od katerih so nekateri dostopni samo v arhivih na Dunaju."

V zaprašenih arhivih izbrskani zapisi, prebujeni in rekonstruirani za oder, bodo ob bogati kostumografiji, prilagojenem plesnem izrazu in za folklorno občinstvo precej nenavadnih godčevskih sestavih popestrili klasičen folklorni program in morda začrtali prihodnost folklorne dejavnosti. nr