Kadar gre za svoboščine, so Newyorčani zelo občutljivi, zato je mesto sprva planilo na noge. Toda kmalu zatem so si prebivalci velikega jabolka premislili. Prepoved kajenja v lokalih danes velja za enega največjih županovih dosežkov.

Maja lani je Bloomberg svojo vojno proti tobaku razširil na parke, plaže in območja za pešce širšega New Yorka in tam prepovedal kajenje. Kazen za ta prekršek je 50 dolarjev. Kaže, da so v enem letu veljavnosti zaračunali le nekaj več kot sto kazni.

Prepoved kajenja v stanovanjskih zgradbah

Toda Bloomberg se noče ustaviti. Če hoče, da bo New York dejansko postal mesto nekadilcev, se je treba lotiti tudi prepovedi kajenja v stanovanjskih zgradbah. Nekaj več kot leto dni pred iztekom njegovega zadnjega županskega mandata je Bloomberg prišel z novo protikadilsko pobudo.

"V preteklih mesecih smo na telefonsko številko za pritožbe prejeli na tisoče telefonskih klicev in pritožb nad kajenjem v stanovanjskih zgradbah," je v sredo dejal Bloomberg, ko je napovedal, da mestni svet pripravlja nov režim.

"Ne gre za zakon, ne za prepoved, ljudem, ki hočejo najeti ali kupiti stanovanje, želimo dati informacijo o tem, ali je v stanovanju dovoljeno kaditi ali ne," je zvito pojasnil Bloomberg. O novih pravilih kajenja v stanovanjskih zgradbah bodo morali odločati hišni zbori stanovalcev in lastnikov.

Visoke kazni

Toda brž ko bodo pravila postavljena, bodo za kršitelje nastopile kazni. Te bodo dosti višje od tistih za kajenje v parkih. Kdo bo nadziral kadilsko disciplino v stanovanjih? Zidovi imajo ušesa, slabo vzdrževane napeljave in poroznost starih zidov pa sosedom nekadilcem dopuščajo, da takoj izvohajo kršitelja.

In če vaš gost na večerji stopi na balkon in pokadi cigareto? Ne šteje. Balkon je del zgradbe, cigaretni dim pa vstopa skozi okna in zidove od zunaj.

Kot pred letom dni je Bloomberg tudi tokrat novi režim upravičeval s podatkom, da se v krvi 57 odstotkov nekadilcev nahaja nikotin.

"Tako kot pomagamo ljudem v stiski, da ne storijo samomora, je treba tudi kadilcem povedati, kaj tvegajo," trdi nikotina ozdravljeni župan New Yorka.

Še ena pretveza

"Menim, da se medicinska sestra z imenom Bloomberg ne bi smela vmešavati v naše zasebne zadeve," je dejal 65-letni Steve Spicer, ki kadi že 25 let. Spicer se upira formalnim predpisom, strinja pa se, da kajenje lahko moti.

"Če hočem narediti samomor, to še ne pomeni, da moram zaradi tega umoriti druge ljudi," je v podporo županu dejala 31-letna Elisa De los Santos.

"Še ena pretveza, s katero se poskuša onemogočiti kajenje," je dejal Audrey Silk, borec za pravice kadilcev. Poudarja, "da se mora javnost odzvati na oblast, ki nam hoče prepovedati nekaj, kar je sicer z zakonom dovoljeno početi".