Motijo jih K4, Companieros, Cirkus, Casablanca...

Prav ti lokali in njihov dolgi obratovalni čas pa so trn v peti stanovalcem, ki živijo nad njimi. V četrti skupnosti Center pristajajo na to, da so lokali v stanovanjskih stavbah odprti do enih ponoči, nikakor pa ne dlje. "Nevzdržno je, da lahko lokali z mehansko ali živo glasbo celo v stavbah s stanovanji obratujejo do 2., 3., ali celo do 5. ure zjutraj. Če je lokal v stavbi s stanovanji, je jasno, da glasba prebivalce te stavbe moti. Odlok mora prebivalcem omogočiti normalno bivanje in ustrezen čas za počitek," meni predsednica četrtne skupnosti Center Meta Verbič.

Stanovalce v središču Ljubljane še posebej motita klub Cirkus v stavbi nekdanjega kina Vič na Trgu mladinskih delovnih brigad in lokal Casablanca na Mestnem trgu. Gostinca z obratovalnim časom sicer zadostita vsem zakonskim določilom, priznavajo sosedje, a moteč je hrup tistih gostov, ki med zabavo pridejo pred lokal pokadit cigareto ali pa se po odhodu zadržujejo na javnih površinah pred vhodom.

Sosedje Cirkusa so ustanovili celo društvo in organizirali zbiranje podpisov peticije za zaprtje lokala. Lasnik Cirkusa Igor Ferlinc pravi, da so imeli s sosedi vsaj že šest sestankov, na katerih so se pogovarjali o obratovanju Cirkusa, in vsaj še enkrat toliko sestankov s predstavniki občine, policije in redarjev. Nekajkrat je lokal tudi že obiskala inšpekcija, a kršitev zakonodaje niso ugotovili. Ferlinc zatrjuje, da so stanovalcem poskušali v največji meri olajšati bivanje: "Želeli so dodatne varnostnike pred vhodom in smo jih zagotovili, želeli so, da temeljiteje čistimo, in zdaj čistimo, želeli so dodatne meritve hrupa, smo jih naredili. Bistvo pa je, da se sosedje ne morejo sprijazniti, da je zdaj tukaj lokal. To je bila prej mirna ulica, zdaj pa se nekaj dogaja in stanovalcem to ni prav," še dodaja.

Spomnimo, da so pred leti zaradi iste težave izgubljali živce stanovalci ob Slovenski cesti 51. V peticiji, ki so jo naslovili na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, so med drugim zapisali, da se v disko klubu, kot so poimenovali lokal Companeros, v poznih nočnih urah zbirajo srednješolci in študentje, zaradi kadilskega zakona se selijo tudi pred lokal, kjer jih po petdeset in več, podprtih z alkoholom, debatira tik pod spalnicami sosedov. To nikakor ne sodi v stanovanjsko zgradbo, so takrat zatrjevali sosedje Companerosa. "Ob štirih ponoči sem dobesedno slišala Saško Lendero, da ne gre na kolena," je takrat obupana opisovala tamkajšnja stanovalka Silva Dolžan.

Na podobne težave z bližnjimi gostinskimi lokali so opozarjali še sosedje kluba K4 ter trgovine s hitro prehrano Slast.

Dve uri manj

Kaže, da bodo na občini tokrat stanovalce le delno uslišali, saj bodo nekateri ljubljanski lokali v ožjem središču mesta najverjetneje morali svoja vrata zapreti vsaj dve uri bolj zgodaj, kot jih morajo zdaj. "Za gostinske obrate, ki imajo pogoje za živo in mehansko glasbo ter imajo svoje prostore v stavbah s stanovanji, bo veljal krajši obratovalni čas," so pojasnili na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Medtem pa večina preostalih določil ostaja enaka tistim, ki so bile sprejete pred dvanajstimi leti.

Koliko gostincev bo moralo s prihodnjim letom skrajšati obratovalni čas, na občini niso znali povedati, a predvidevajo, da teh ne bo veliko.

Poudarjajo še, da je v odloku predlagan obratovalni čas lokalov bistveno krajši od tistega, ki so ga predlagali gostinci sami. Goran Iskrić, član sveta četrtne skupnosti Center, pa po drugi strani poudarja, da mestna občina tudi predlogov stanovalcev ne upošteva v celoti, saj se zavzemajo za še krajši obratovalni čas, kot so ga zapisali v odloku. "Obratovalni čas lokalov pa na državnem nivoju že določa zakon. Zakon je bolj restriktiven kot občinski odlok, a hkrati daje tudi občini možnost, da tam predvideno obratovanje lokalov podaljša. To je ljubljanska občina tudi storila," dodaja Iskrić.