Po besedah ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turka bi bilo leta 2014 primerno obeležiti stoletnico začetka prve svetovne vojne, ki je izbruhnila prav v tej regiji. To bi lahko bila po njegovem mnenju dodatna spodbuda za utrjevanje miru in sodelovanja v regiji.

Prav stabilnost in mir v regiji sta bila dve od glavnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v letu 2008, je spomnil minister in dodal, da si je Slovenija takrat zadala cilj, da pospeši približevanje vseh držav v regiji EU. Dodal je, da se je kot sekretar skupine za razmislek, ki je pripravila poročilo o perspektivah Evrope do leta 2030, ves čas zavzemal, da EU nadaljuje postopke za vključitev držav med Slovenijo in Grčijo ter tudi Turčijo, kar Slovenija še vedno podpira, so sporočili z ministrstva.

"Evropska unija temelji na raznolikosti. Ves integracijski proces temelji na geslu 'Enotnost v raznolikosti' in v tem procesu je ostala kultura v pristojnosti držav članic, medtem ko unija vrednoti in podpira raznolikost," je še poudaril.

O kulturni vzgoji, osrednji temi slovenskega predsedovanja svetu ministrov za kulturo Jugovzhodne Evrope, je dejal, da je vključevanje kulture v celoten vzgojni proces zelo pomembno za spoznavanje preteklosti, razumevanje sedanjosti, pa tudi kot priprava za prihodnost. "Poučevanje kulture vključuje krepitev raznolikosti kot najpomembnejšega izročila, ki ga lahko ponudimo novim generacijam," je še menil minister.