Petek, 13. aprila

Vedoč, da stavke javnega sektorja tako rekoč ni več mogoče preprečiti, so na superministrstvu Žige Turka vsem šolam poslali okrožnico in jih seznanili s konkretnimi nalogami, ki jih morajo opravljati, četudi stavkajo. Sindikalist Branimir Štrukelj je, kot mu je že v navadi, okrožnico označil za ustrahovanje in rekel, da minister z objavo krši ustavo. Superminister Turk mu je na svojem blogu odgovoril, da je vsebina praktično prepisana iz okrožnice, ki jo je leta 2000 šolam poslal minister Pavel Zgaga. Takrat so jo sindikati upoštevali brez nasprotovanj. "Tako v času vlade Janeza Drnovška. Danes, ko je predsednik vlade Janez Janša, pa g. Štrukelj pravi: Šole bodo zaprte. In pika," piše Turk. Štrukelj mu odgovarja, da je sporen in protiustaven prav tisti kratek del, ki ga na ministrstvu niso prepisali.

Sobota, 14. aprila

"Univerza lahko razglasi insolventnost," je po sestanku z drugimi tremi rektorji dejal rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik. Vlada namreč v sklopu varčevalnih ukrepov visokošolskim institucijam jemlje 71 milijonov evrov za programe in raziskovalno delo, od tega 30 milijonov samo ljubljanski univerzi, čeprav bi za pozitivno poslovanje pravzaprav potrebovali 22 milijonov evrov več. Univerza v Ljubljani je edina slovenska univerza, ki se zadnjih pet let redno uvršča na šanghajsko lestvico petsto najboljših univerz na svetu, in sicer med 400. in 500. mestom. Rektorji pravijo, da bodo zaradi varčevalnih ukrepov nekatere fakultete izgubile mednarodne akreditacije, verjetno bodo morali uvesti šolnine za drugo bolonjsko stopnjo. "Vlada se je odločila, da bo udarila po mišljenju," je ob tem ugotovil predsednik sindikata delavcev Univerze v Ljubljani Tomaž Sajovic.

Zato so se na univerzi odločili, da ob takšnem varčevanju ne morejo več izvajati zakonskih nalog, in o tem obvestili Janšo. "Če varčevalni ukrepi pomenijo napad na univerzo, potem nam lahko še edino Bog pomaga," je ocenil rektor Pejovnik.

Ponedeljek, 16. aprila

Janez Janša je dobil jajce v usta. Na posnetku na spletnem portalu youtube namreč. Avtor WhoIsTalking0 je objavil kratek posnetek z naslovom "Slovenija bo Janša zgrabila za jajca", na katerem nekdo s škarjami reže Janševo fotografijo, vanj uperi puško in mu porine jajce v usta. Na spletni strani SDS so ozadje posnetka že dekodirali. "Predsednika je očitno treba likvidirati," so raztolmačili vsebino sporočila. Prav tako so že pozvali policijo in informacijsko pooblaščenko, naj ukrepata. Na uradu informacijske pooblaščenke so odgovorili, da posnetek z ničimer ne posega v Janševe osebne podatke, zato niso pravi naslov za ukrepanje, policisti pa so ugotovili, da posnetek vsebuje elemente kaznivega dejanja in bodo zadevo preverili. Avtor je medtem posnetek že umaknil s spleta.

Podobno kot pred dnevi minister Turk, je eno izmed sindikalnih skupin, policiste, tokrat užalil drugi osrednji vladni pogajalec, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Rekel jim je, da takšne policije, ki ne opravlja svojih nalog, ne potrebujemo. Policisti Vizjaku sedaj - podobno kot šolniki Turku - očitajo, da ne spoštuje zakonov. Pozvali so ga, naj se za žaljive besede javno opraviči, v nasprotnem primeru pa naj nepreklicno odstopi. Vizjak se ni hotel opravičiti, z odstopom pa bo še malce počakal. Odstopil bo, če predlagani varčevalni ukrepi ne bodo sprejeti, je obljubil. Pravzaprav bo v tem primeru odstopila kar cela vlada, je zagrozil premier Janez Janša.

Potem so vladni pogajalci sindikalistom na mizo dali še "zadnji" predlog varčevalnih ukrepov...

Torek, 17. aprila

... ki pa so ga sindikalisti pričakovano zavrnili. S tem pa odprli razpravo o življenju na Luni. Janša je sindikalistom rekel, da so z Lune. Ne, vi ste z Lune, so se odzvali šolniki.

Vlada je nato na spletni strani objavila navodila za ministrstva, kako delovati v času stavke.

Sreda, 18. aprila

"Sprašujem se, kdo vlada v Sloveniji, saj večina ljudi ne podpira te stavke?!" se je na twitterju ob prvem gromozanskem protestu, ki ga je doživela ta vlada, spraševala ministrica za Slovence doma in po svetu Ljudmila Novak. Premier Janša (ji) je pojasnil, da stavkajo pravzaprav tisti, ki jih ukrepi niso prizadeli.

Na Gregorčičevo je prišlo približno 8000 od sto tisoč stavkajočih javnih uslužbencev in želelo opomniti ministrico in vlado, kdo je ta "manjšina", ki stavka in stavko podpira. A se je vlada umaknila na Ptuj. Superminister Turk se kočljivi situaciji kljub temu ni mogel izogniti, saj so ga tudi na Ptuju pričakali jezni protestniki in prav v trenutku, ko je za eno od komercialnih televizij v živo obsojal stavko, tik za njegovim hrbtom žvižgali in peli himno stavke Žiga žaga. "Turčku bomo pomagali Ministrstvo zgraditi, da bo mogel kup denarcev Univerzi skriti..." so svoje nezadovoljstvo uglasbili učitelji.

Kot kaže, se je učinkovitejših prijemov, kako disciplinirati protestnike, naučil nekdanji policist in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Policisti na postaji Gorišnica so ga ta dan sprejeli kot zaveznika in ne kot nasprotnika. "Če obnašanje teh policistov primerjam z obnašanjem približno tristo učiteljev, ki so na Ptuju izžvižgali in vpili na kolega dr. Žigo Turka, potem naj jasno povem, da sem na policiste in njihovo obnašanje več kot ponosen," na svojem blogu piše Gorenak. Ugotavlja, da ti policisti delajo ob sobotah in nedeljah, ponoči in podnevi, vse to pa za enkrat manjšo plačo od tistih, ki so izžvižgali in vpili na Turka. "Takšno obnašanje tistih, ki vzgajajo naše otroke, je skrajno neprimerno in vsega obsojanja vredno," meni minister.

Gorenak pa ni napisal, ali je ponosen tudi na policiste, ki edini stavke niso prekinili, oziroma na Policijski sindikat Slovenije, ki napoveduje referendum. V gneči stavkajočih so namreč policisti našli 2500 takih, ki so prispevali svoj podpis za začetek postopka za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih. Zagotovo pa bodo nanje ponosni zaposleni v državnih podjetjih, saj bodo policisti z vložitvijo podpisov za referendum po prevladujočih strokovnih mnenjih zadržali izvajanje nekaterih že sprejetih interventnih ukrepov, med drugim tudi tistega, ki znižuje višino regresa v podjetjih v posredni ali neposredni državni lasti. Nekateri tam zaposleni bodo prejeli tudi do 1700 evrov regresa, ocenjujejo na vladi.

Potem ko so tisti stavkajoči, ki se borijo za 10 odstotkov svoje plače, popoldne nehali trobiti in žvižgati, sneli rdeče čepice in pospravili transparente do naslednje stavke, so se pogajanja med sindikalisti in vlado nadaljevala. Prvi jih je predčasno zapustil minister Vizjak. Zaradi drugih pogajanj, pravijo na ministrstvu. Branimir Štrukelj ni mogel razumeti, kaj je lahko bolj pomembno od pogovora s sindikalisti javnega sektorja, zato so pogajanja zapustili še oni.

Tako še vedno ni jasno, kako bomo rešili državne finance in s katerim novim varčevalnim ukrepom bomo zakrpali dodatno luknjo, ki jo je povzročila stavka. Ali pa tisto, ki jo bo nemara povzročil referendum.

"Po današnjem dnevu pride jutrišnji dan, ko bomo morali znova pogledati dejstvom v oči in ugotoviti, da drugo kot varčevanje ne pride v poštev," je ob robu dneva ugotovil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Bolj nasmejanega obraza pa je bil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ko se je v Bruslju srečal z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton. Ker diplomati že nad Erjavčevo francoščino, kaj šele nad njegovo angleščino, niso navdušeni, nas je zanimalo, kako sta se sporazumevala. A na zunanjem ministrstvu tega, ali se je minister s Clintonovo trudil pogovarjati v angleščini ali pa je imel s seboj prevajalca, ne vedo.

Četrtek, 19. aprila

Vlada je na seji spremenila zakon o prevzemih: 25 odstotkov ne bo več dovolj, prevzemni prag so določili pri tretjini deleža glasovalnih pravic v podjetju. Dvig prevzemnega praga je pred časom predlagala agencija za trg vrednostnih papirjev.

Kot običajno je vlada poskrbela tudi za nekatere kadrovske zadeve. Razrešila je glavno inšpektorico za delo Natašo Trček, ki jo je novembra lani imenovala Pahorjeva vlada v odhajanju, in na njeno mesto za pet let imenovala Franca Rančigoja. Rančigoj je leta 2004 kandidiral na Popovičevi listi Slovenija je naša, pred lanskimi državnozborskimi volitvami pa se je lista spremenila v Avion, ki je "poletel" pod okrilje SDS. Bogdan Tušar je postal novi vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Psihiatrična bolnišnica Idrija, Olga Petrak pa nova zastopnica pacientovih pravic za območje Celja.

Na ministrstvu za infrastrukturo Zvonka Černača, ki se je doslej bolj ko ne držal v ozadju, naj bi se po še neuradnih informacijah nagibali k temu, da najdražje hitre ceste v zgodovini Slovenije, 15-kilometrskega odseka Šentrupert-Velenje, ki bi uničil kopico kmetijskih zemljišč in stal več kot 380 milijonov evrov, vendarle ne bodo zgradili. Namesto tega naj bi obnovili že obstoječo cesto med Arjo vasjo in Velenjem, katere gradnja bi bila v luči varčevanja veliko bolj smotrna.