Sobota, 21. aprila

Ta konec tedna Maribor živi za zborovsko pesem. Danes se bo zaključilo dvodnevno tekmovanje najboljših slovenskih zborov Naša pesem, v nedeljo pa bo, prvič v Sloveniji, potekalo tudi elitno mednarodno zborovsko tekmovanje - 24. finale tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope. Da naša država z dvema milijonoma prebivalcev dejansko diha s petjem, govori podatek, da se več kot 50.000 Slovencev aktivno ukvarja s petjem.

Vokalno bo tudi v Ljubljani, in sicer bo Viteška dvorana v Križankah gostila dva zbora, finalista Velike nagrade Evrope 2012. Zbor Sofia Vocalensemble je zmagovalec mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor 2011, zbor Ateneo de Manila College Glee Club pa lanskega tekmovanja v Varni.

Rokometaši Kopra na prvi tekmi četrtfinala lige prvakov gostijo Atletico Madrid, ki je eden glavnih favoritov za končni naslov prvaka.

Slovenska ženska teniška reprezentanca pričenja dvodnevni dvoboj s Francijo v pokalu Fed za obstanek v svetovni skupini.

Nedelja, 22. aprila

V Franciji bo potekal prvi krog predsedniških volitev. Glavna tekmeca za zmago sta aktualni predsednik Nicolas Sarkozy in njegov socialistični protikandidat François Hollande. S precejšnjo verjetnostjo bo potreben drugi krog volitev, ki je predviden za 6. maj.

Torek, 24. aprila

Na zahtevo poslanske skupine Pozitivne Slovenije bodo poslanci, ki so člani gospodarskega, finančnega ter odbora za infrastrukturo in prostor razpravljali o nameravani prodaji državnega deleža v Splošni plovbi nemškemu kupcu Döhleju, ki bi tako postal več kot 75-odstotni lastnik. 25-odstotni delež v tej ladjarski družbi bi država, natančneje KAD in SOD, prodala za 60 milijonov evrov. V PS so prepričani, da bi bilo ob dividendah približno enakega zneska pametneje v družbi obdržati kontrolni delež, ki onemogoča, da večinski lastnik s Splošno plovbo počne, kar se mu zahoče.

Razpravo o rebalansu proračuna 2012 bo v parlamentu prvi začel odbor za kmetijstvo. Državni zbor naj bi se na proračunskem izrednem zasedanju zbral v začetku maja.

V hotelu Mons bo prvi izredni kongres Državljanske liste Gregorja Viranta, na katerem bodo izvolili novo vodstvo in spremenili ime stranke. A bo očitno na čelu druge največje vladne stranke še naprej Gregor Virant, ki je edini kandidat za predsednika, podpredsednika pa naj bi postala minister za finance in tudi sedanji podpredsednik DLGV Janez Šušteršič ter doktorica Saša Markovič. Glede novega imena stranke sicer obstajajo trije predlogi, najverjetneje pa bodo iz sedanjega imena zgolj izpustili Gregorja Viranta in se bo torej stranka v prihodnje imenovala Državljanska lista.

Dantonova smrt, najbolj daljnosežno delo Georga Büchnerja, bo v avtorski postavitvi Jerneja Lorencija doživelo premiero v Slovenskem mladinskem gledališču. Gre sicer za koprodukcijo SMG, Mestnega gledališča Ptuj in EPK.

V nogometni ligi prvakov se bosta odigrali povratni tekmi polfinala. Najprej bo Barcelona lovila zaostanek s prve tekme proti Chelseaju (0:1), v sredo pa še Real Madrid proti Bayernu (1:2).

Sreda, 25. aprila

V Čeljabinsku v Rusiji se pričenja člansko evropsko prvenstvo v judu.

Četrtek, 26. aprila

Mednarodno sodišče Združenih narodov za vojne zločine v Sierri Leone bo v Haagu izreklo sodbo proti nekdanjemu liberijskemu predsedniku Charlesu Taylorju. Obtožnica ga bremeni zločinov iz časa vojne v Liberiji in Sierri Leone v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Obtožen je umorov, posilstev, novačenja otroških vojakov in spolnega sužnjelastništva. Vojni sta zahtevali več kot 250.000 življenj.

Komisija za nadzor tajnih služb, ki jo v tem mandatu vodi poslanka PS Melita Župevc, bo razpravljala o poročilu te nadzorne komisije za lansko leto, ko ji je predsedoval poslanec in podpredsednik SDS Zvonko Černač.