"Letošnja pomlad je krizna pomlad," je v slavnostnem nagovoru dejal Pregl. Spomnil je, da vlada s predlogom rebalansa proračuna kulturi v povprečju zmanjšuje sredstva za 14 odstotkov, programu JAK pa celo za 25 odstotkov.

Ob tem je poudaril, da to ne bo ustavilo nadaljnjega uspeha slovenskih literatov. "Pisatelji, knjige in bralci se ne damo. Naša literatura se širi čez vse meje," je poudaril. Med drugim je izpostavil, da so slovenski pesniki "najbolj prevajana druščina" v ZDA, Maja Haderlap in Drago Jančar pobirata prestižne evropske nagrade, slikanice Lile Prap berejo otroci v več kot 30 jezikih sveta, drame Evalda Flisarja uprizarjajo pomembna gledališča na Daljnem vzhodu, v Sloveniji je zelo priljubljena Bralna značka.

In s to tradicijo je po njegovem treba nadaljevati. "Vzemi me v roke kliče neskončna množica sijajnih knjig, ki se ponujajo v knjigarnah, na stojnicah, na trgih in na spletu," je zatrdil in s tem uradno odprl 15. Slovenske dneve knjige v Mariboru.

Pod geslom Ko te napiše knjiga se bo na 40 različnih prizoriščih do 26. aprila zvrstilo okoli 70 dogodkov. Osrednja tema letošnjega literarnega festivala je metafora, osrednji gost pa Boris A. Novak.

Poslanico ob svetovnem dnevu knjige, ki se obeležuje 23. aprila, je prebrala podpredsednica Društva slovenskih pisateljev Janja Vidmar.

Ob tej priložnosti so v Univerzitetni knjižnici Maribor odprli razstavi najboljših metafor iz slovenske poezije po izboru obiskovalcev knjižnice ter izbranih knjižnih skulptur ameriškega umetnika Briana Dettmerja.

Osrednje dogajanje v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru bo na Grajskem trgu, kjer bodo poleg tradicionalnega knjižnega sejma še literarni in glasbeni nastopi, predstavitve založb, nastopi osnovnošolskih gledaliških skupin, Čitalnica na jasi z menjalnico knjig, delavnice in pravljične ure.