Organizatorji sejma posebni poudarek namenjajo predstavitvi deficitarnih poklicev. Ugotavljajo namreč, da med mladimi skorajda ni zanimanja za izučitev za poklice slikopleskarja, mesarja, peka, tesarja, zidarja, vodovodarja, kleparja, strugarja, mizarja, pa tudi že pozabljenih poklicev, kot sta čevljar in urar. Primanjkuje tudi čebelarjev.

Vse te poklice bodo mladim organizatorji sejma predstavljali v t.i. ulici obrti v Dvorcu Bukovje, je na predstavitvi sejma povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Dravograd Janez Smolar. Meni, da bi morali tudi starši svoje otroke spodbujati k šolanju za deficitarne poklice, delavci v teh poklicih pa morajo biti po njegovih besedah pošteno plačani. Hkrati poziva zavod za zaposlovanje, da brezposelne bolj usmerja v prekvalifikacije za deficitarne poklice.

Smolar je ob predstavitvi sejma izpostavil tudi obsejemske dejavnosti, v okviru katerih bo lahko po njegovih besedah vsak obiskovalec našel kaj zase. Ob vnaprej predvidenih urah načrtujejo različna predavanja, od premoženjskega svetovanja do svetovanja glede urejanja vrtov, izbire materialov za fasade, možnostih pridobivanja različnih subvencij in vodenja enostavnega knjigovodstva.

Vse tri dni bo iz Dravograda do Dvorca Bukovje ob vsaki polni uri organiziran brezplačni avtobusni prevoz za obiskovalce, ki pa bodo sicer za vstop na sejem morali plačati simbolični znesek en evro, za katerega bodo nato dobili pijačo po izboru.