Film Jekleno nebo je znanstvenofantastična črna komedija o nacistih, ki leta 1945 pobegnejo na temno stran Lune, potem pa leta 2018 napadejo Zemljo. Na letošnjem Berlinalu je film, kot piše na spletni strani Kino Šiška, požel veliko zanimanje. V njem je poleg skladb, ki so jih Laibach napisali za film, mogoče slišati tudi himno America z albuma Volk.

Napovednik za film Jekleno nebo

Sporočilo dvojnega dogodka v Kinu Šiška bi lahko razbrali kot paradoksalno - v filmu nacisti napadajo zemljo, zasedba Laibach pa v naslovu turneje naznanja, da prihaja v miru. "Mi upamo, da prihajamo v miru; mir je sicer zelo raztegljiva kategorija in nanj se je danes spet priporočljivo pripravljati v smislu znane Titove maksime: 'Živimo, kot da bo 100 let mir, toda pripravljajmo se, kot da bo že jutri vojna.' To velja tudi za glasbo; naj nas v miru pripravlja na vojno in naj v vojni kliče po miru," so za STA povedali Laibach.

Skupino, ki deluje že od leta 1980, poganja trdno jedro, a se je vselej povezovala tudi z drugimi glasbeniki in ustvarjalci. K sodelovanju pri projektu Jekleno nebo so Laibachi povabili kar nekaj stalnih in nekaj novih zunanjih sodelavcev, med njimi Slavka Avsenika Jr., Iztoka Turka, Miho Dovžana in Severo. "Takšno delo smo lahko izpeljali samo z dobro podmazano kolektivno akcijo," poudarjajo.

Poleg glasbe za film Jekleno nebo bodo Laibachi na koncertu v Šiški izvajali tudi glasbo iz prihajajočega dvojnega albuma "Laibach Revisited" ter albuma "Reproduction Prohibited/An Introduction To... Laibach", katerih izid je napovedan za to pomlad.

Album "Laibach Revisited", ki so ga Laibach označili za "kompleksno delo", bo izšel pri založbi WTC Records. Album naj bi bil na voljo že lani, ob 30-letnici delovanja zasedbe, a je bil njegov izid zaradi logističnih zapletov nekoliko zamaknjen. Album bo izšel kot CD, pa tudi v vinilni izdaji. Obema bo dodana obsežna knjižica in posebna jubilejna priponka zasedbe Laibach oziroma plakat.

Drugi novi izdelek skupine, ki bo te dni izšel pod okriljem založbe Mute, pa je naslovljen "Reproduction Prohibited/An Introduction To... Laibach". Ta album je, kot pravijo člani zasedbe, "namenjen mlajši generaciji, ki Laibacha ne pozna dobro. Skratka, gre za nekakšen 'uvod v Laibach'".

V soboto bo skupina nastopila še v mariborskem Narodnem domu, pred koncertom pa bodo v mariborskem Koloseju prikazali tudi film Jekleno nebo.

Laibachi so se na turnejo "We Come in Peace" odpravili konec marca. Med drugim so koncertirali na Finskem, Švedskem, Poljskem, Češkem, v Nemčiji in Franciji.

Prelomni dogodek v sklopu turneje se je zgodil 14. aprila, ko je zasedba nastopila v do zadnjih kotičkov napolnjeni Turbinski dvorani londonske galerije Tate Modern. Kot so Laibach povedali za STA, bo v kratkem izšel tudi dvojni živi album s posnetki iz tega koncerta.

Koncert je sodil v sklop dogodkov, ki so jih v Londonu posvetili umetniškemu kolektivu NSK, katerega del so bili tudi Laibach in je deloval do leta 1992, ko so člani kolektiva skupaj ustanovili NSK Državo v času. Laibach so tako tudi ustanovni državljani države NSK. Poudarili pa so, da danes to dojemajo izključno kot "simbolno pripadnost tej državi, kaj več kot to se Laibachu ne spodobi".