Tudi zato so nekatera podjetja podporniki festivala že tudi 17 let, kar nekaj jih je zraven vsaj že desetletje, še vedno pa prihajajo novi. Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je poudaril, da so za letošnjo (jubilejno šestdeseto) edicijo festivala - program bo sicer stal dva milijona evrov - doslej že podpisali sponzorske pogodbe v višini 800.000 evrov, nekatere še bodo, predvsem pa upa, da bo podpora dosegla milijon evrov. "Ta čas ni najugodnejši za kulturo, spodbuja pa zato več kreativnosti," je med drugim dejal Brlek in poudaril, da so program zelo natančno koncipirali: vsak evro so obrnili vsaj sedemkrat. Računajo pa tudi na dobro prodajo vstopnic, z različnimi marketinškimi prijemi jim je denimo lani uspelo dvigniti prodajo za trideset odstotkov.

Vrnitev uglednih imen

Že 60. ljubljanski poletni festival bodo 20. junija v Cankarjevem domu odprli Dunajski filharmoniki pod taktirko slovitega sira Simona Rattla, nato pa se bo do 13. septembra zvrstilo še okoli 80 dogodkov s področja glasbe, baleta, uprizoritvene in likovne umetnosti, ki jih bo soustvarilo več kot 3000 nastopajočih iz 30 držav. Predfestivalski utrip bo že 30. maja zagnala fotografska razstava Alenke Slavinec v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju na temo 60 let festivala. 21. junija bo na Kongresnem trgu Poletna noč s poklonom petdesetletnici slovenske popevke, ki je tudi del mestnega projekta Junij v Ljubljani.

Gledališki del Festivala Ljubljana bo junija odprl beograjski Atelje 212 s predstavo Gospoda Glembajevi, kjer osrednjo vlogo igra Boris Cavazza, glasbeno-gledališki del pa štartajo s premiero nove slovenske opere Ljubezen kapital skladatelja Janija Goloba. V sodelovanju z ljubljansko operno hišo bodo izpeljali še dva projekta - na ogled bodo postavili dve ponovitvi zelo odmevne opere Marija Kogoja Črne maske, skupaj s študenti vseh treh ljubljanskih umetniških akademij pa še baročno opero Orfej. Na oder festivala prihajajo tudi zadnja (koprodukcijska) predstava Tomaža Pandurja Medeja ter dva muzikala, Čarovnice iz Eastwicka Mestnega gledališča ljubljanskega in Jesus Christ Superstar londonske produkcije Bronowski.

Med zvenečimi imeni, ki ponovno prihajajo v Slovenijo, je Vadim Repin, ki bo nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije. Septembra bo dirigiral maestro Valerij Gergijev s svojim domačim Orkestrom Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga. Brlek se je pohvalil, da je le šest festivalov na svetu, kamor veliki maestro prihaja redno, in ljubljanski je med njimi. Ponovno prihaja tudi Béjart Ballet iz Lozane, tokrat z baletom Posvetitev pomladi na glasbo skladatelja Igorja Stravinskega. To koreografsko postavitev bodo recimo v Bolšoj teatru videli šele na festivalu prihodnje leto. V Ljubljani se ponovno predstavlja koreograf Edward Clug, in sicer s svojo zadnjo baletno postavitvijo iz SNG Maribor, kjer se je ravno tako poklonil Stravinskemu.

Obletnice in druženja

Med pomembnejšimi gosti bodo še sopranistka Inva Mula, ki jo slovenski poslušalci že poznajo, baritonist Leo Nucci bo oblikoval večer opernih arij, posebno mesto bo imel skladatelj in pianist Michael Nyman, avtor nagrajene glasbe za film Klavir, prihaja tudi Komorni orkester Dunajskega koncertnega združenja. Predvsem pa bo letošnji festival v znamenju obletnic, lastne šestdesetletnice ter še drugih, denimo 140. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je zasnoval Križanke, nekdanji samostan nemškega viteškega reda in zdaj osrednje prizorišče festivala. Po večletnih denacionalizacijskih zapletih je konec preteklega leta postala pravnomočna odločba ministrstva za kulturo o izplačilu odškodnine križniškemu redu, kar pomeni, da Križanke ostajajo za namene kulture, a so tudi nujno potrebne prenove.

Evropsko združenje festivalov EFA, katerega član je tudi ljubljanski festival, že petič organizira osemdnevno druženje vseh 45 direktorjev festivalov, tokrat prav v Ljubljani. Delegacija bo osem dni preživela z dvanajstimi legendami festivalskega življenja ter razpravljala o aktualnih vprašanjih vodenja festivalov in vplivov okolja, kjer festivali delujejo. Pod okriljem EFA je pred časom začel delovati projekt MusMA, ki bo junija letos prav v Ljubljani (lani je bilo srečanje v Granadi), spoznavali pa bomo lahko odlične mlade evropske skladatelje, ki so napisali nove skladbe prav za to priložnost, ter izbrane poustvarjalce. Zaradi pogojev dela prihaja v Ljubljano tudi orkester mladih evropskih glasbenikov MIO 2012 - Mednarodni orkester Maribor 2012, ki bo ravno tako del festivalske zgodbe, saj bodo prispevali številne glasbene delavnice.