Ljubljana V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bodo danes odprli dve razstavi, in sicer razstavo Odtisi in vtisi (gre za pregled aktualne slovenske grafične ustvarjalnosti od leta 2008 do danes), in razstavo Zgodbe za lahko noč mladih umetnic Pile Rusjan (Slovenija) in Nung-Hsin Hu (Tajvan).

Z razstavo Odtisi in vtisi MGLC nadaljuje kontinuirano predstavljanje dogajanja na področju grafike in umetnosti tiska, ki ga intenzivno raziskuje in oblikuje zadnjih petnajst let. V minulih letih je MGLC pripravil več razstav, s katerimi je pokazal živost in inovativnost raznolike grafične produkcije v Sloveniji. Razstava je nastala na podlagi javnega poziva umetnikom, na katerega se je oglasilo več kot 150 avtorjev, ki je skupaj predložilo več kot 1000 del. Od teh so bila za razstavo izbrana žanrsko raznovrstna dela 60 avtorjev, dela pa sta izbrala mag. Breda Škrjanec in Božidar Zrinski. Razstava predstavlja različna slogovna in vsebinska izhodišča ter sledi razporeditvi avtorjev po letnici rojstva, od najstarejšega do najmlajšega. Na tak način se ustvari zanimiv pregled sočasne grafične produkcije na podlagi različnih generacijskih in umetniških izhodišč.

Avtorici Pila Rusjan (1984) in Nung-Hsin Hu (1981) pa bosta predstavili multimedijski projekt Zgodbe za lahko noč, ki je nastal kot plod sodelovanja avtoric na letošnjem srečanju potujočega rezidenčnega programa Traffic Jam v Tajpeju. Navdihnjeni z izkušnjo osamljenosti v tuji deželi sta ustvarili ambientalno instalacijo spalnice - spalnica v svoji intimi in udobju obiskovalcu razstave omogoča, da si izbere zgodbo, ki ga bo zazibala v spanec brez občutka samote. Zgodbe so projicirane na posteljo in se predstavijo v različnih oblikah, od uspavanke, utrinka iz življenja pripovedovalca, pravljice, pesmi, celo molitve in pantomime pa do zgolj neme navzočnosti nekoga. nr