Ciljna publika so zlasti študenti, obisk predavanja pa je prostovoljen, nam je zatrdil Andrej Vončina, na katerega so nas po informacije napotili na Slovenski škofovski konferenci. Da je organizacija predavanja nevarna in neodgovorna ter celo kazniva meni aktivist za pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič, ki pravi, da bo Rimskokatoliška cerkev s tem promovirala zdravljenje nečesa, kar sploh ni bolezen, hkrati pa bo mladim zamolčana spornost, nestrokovnost in neučinkovitost ter nevarnost terapij, ki "zdravijo" homoseksualnost.

"Ocenjujemo, da gre za nevarno prakso poglabljanja stisk, s katerimi se v času odkrivanja lastne spolne identitete srečujejo nekateri mladostniki ter utrjevanje predsodkov o istospolno usmerjenih ljudeh, ki vodijo v stigmatizacijo," so v odzivu na članek, ki smo ga na Dnevnik.si objavili nedeljo, prejšnji teden, zapisali v Zbornici kliničnih psihologov Slovenije.

Preberite še: Spreobrnjeni gej Luca di Tolve bo predaval slovenskim otrokom

"Gre za nedopusten vdor v laični prostor javnega šolstva, ki je zavezan spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Škodo, ki jo bodo s tem povzročili, posebej mladim, bomo odpravljali še leta," je opozoril Mitja Blažič. "Mladi, posebej, ker izhajajo iz konzervativnih katoliških okolji, bodo po predavanju mislili, da je homoseksualnost bolezen, da je spolno usmerjenost moč spreminjati, in, kar je najhuje, da morajo svoja morebitna homoseksualna občutja, ki jim bodo predstavljena kot motnja, spremeniti v heteroseksualna," je probleme, ki bi lahko nastali po predavanju, opisal Blažič. Tudi študija Ameriškega psihološkega združenja iz leta 2009 dokazuje, da so posledice tovrstnega početja lahko nevarne, kažejo pa se v izgubi spolnih občutji, depresijah, samomorilnosti in anksioznosti.

Če nočeš poslušati, se sprehajaj po Postojni

"Izpostavljati mlade takšnim nevarnostim je neodgovorno, kruto in nesprejemljivo početje. Kdo lahko zagotovi, da kateri od staršev svojega mladoletnega otroka ne bo prisilil v tovrstno 'zdravljenje'," se je vprašal Blažič. Andrej Vončina nam je zatrdil, da je predavanje povsem prostovoljne narave in da tisti, ki ga ne bodo hoteli poslušati, lahko "naredijo sprehod po Postojni". Pojasnil je še, da gre za pričevanje, saj "di Tolve ni noben znanstvenik ali profesor, ki bi mladim podajal svoje resnice in teorije. Povedal bo svojo zgodbo, kjer ima ključni pomen vera v Jezusa Kristusa in posredovanje Device Marije," je dodal Vončina.

Vončina v odgovoru na naša vprašanja nadaljuje, da se, tako kot di Tolve, tudi oni sklicujejo na svobodno izbiro, "kot je zapisano v klasifikaciji bolezni Svetovne zdravstvene organizacije, ki vključuje motnjo F66.1 in pravi, da v primeru, da je heteroseksualna, homoseksualna ali biseksualna spolna izbira vir psiholoških motenj, posameznik lahko poišče terapijo, da bi jo zamenjal," trdi Vončina. Pri tem velja poudariti, da v klasifikaciji Svetovne zdravstvene organizacije pod F66 natačno piše: "Spolne usmerjenosti ne smemo tretirati kot motnje." Zdravstvena organizacija jo je s seznama črtala leta 1991, Ameriško združenje psihiatrov pa že leta 1973, je pojasnil Blažič.

Od reparativne terapije so se mnogi distancirali

Luca di Tolve, zdaj poročen z žensko, se je istospolne usmerjenosti "ozdravil" s pomočjo reparativne terapije, ki jo je v knjigi Reparativna terapija moške homoseksualnosti leta 2001 opisal Joseph Nicolosi. Njegov načrt, kot ga je na portalu Narobe opisal Roman Kuhar, vsebuje 11 korakov od homoseksualnosti do heteroseksualnosti. Ti so: sodeluj v športnih aktivnostih; izogibaj se dejavnosti, ki zanimajo homoseksualce (obiski muzejev); izogibaj se stikov z ženskami, razen če ne gre za romantične stike; več časa preživi s heteroseksualnimi moškimi, da se naučiš oponašanja heteroseksualnega načina hoje in govora; obiskuj cerkvene obrede in se pridruži cerkveni moški skupini; obiskuj skupino za reparativno terapijo; flirtaj z ženskami; pojdi na heteroseksualni zmenek; vstopi v heteroseksualno razmerje; poroči se; in postani oče.

"Znanost reparativne terapije ne podpira," je pojasnil Blažič, od nje sta se distancirala tako Ameriško združenje psihiatrov kot tudi dr. Robert Spitzer, ki je v študiji leta 2001 trdil, da nekaterim redkim visoko motiviranim gejem svojo spolno usmerjenost uspe spremeniti, in posledično "utemeljil" reparativno terapijo. Spitzer je pred tednom dni rezultate svoje raziskave preklical in dejal, da so imeli njegovi kritiki v večini primerov prav. Izjavil je še, da ne želi, da raziskava, sicer objavljena v ugledni znanstveni reviji Archives of Sexual Behaviour, zasenči njegovo zapuščino, ponosen pa ostaja na trud, da je bil prav on tisti, ki je homoseksualnost umaknil s seznama duševnih motenj.

Prizadevanja za spreobrnitev so neuspešna in nevarna

Na vprašanje ali je spreobrnitev sploh možna, je Blažič pojasnil, da je ameriško združenje psihiatrov leta 2009, po podrobni preučitvi 83 študij o terapevtskih prizadevanjih za spremembo spolne usmerjenosti, izdalo poročilo, v katerem so zapisali, da so prizadevanja za "spreobrnitev" večinoma neuspešna in so lahko tudi nevarna. "Nadalje ugotavljajo, da populacija, ki se podvrže terapevtskemu spreminjanju spolne usmerjenosti izhaja predvsem iz zelo konservativnih religioznih pogledov, ki jih navajajo k tovrstnim terapijam, čeprav raziskave in klinična literatura dokazujejo, da je istospolna usmerjenost naravna in pozitivna različica človekove seksualnosti," je pojasnil Blažič.

Osem ur prireditve, od katerih je di Tolvejevemu predavanju namenjenih samo 45 minut pričevanja in 45 minut časa za odgovore na vprašanja poslušalcev, je v slabo voljo spravila tudi nekdanje dijake Šolskega centra Postojna. V odprtem pismu vodstvu so zapisali, da se zavedajo, da oddaja prostorov v različne namene in različnim najemnikom, med drugim tudi verskim skupnostim, prinaša denarna sredstva, ki šoli omogočajo višjo raven izobraževalne dejavnosti, a da jih moti neprimerna vsebina, ki jo "v tem primeru namerava najemnik prostorov (RKC oz. Koprska škofija) podajati mladim." V zaključku pisma so še dodali, da menijo, da laični izobraževalni prostor nikakor ni primeren za vsebine, "ki so sporne in škodljive".

Za mnenje o predavanju di Tolveja, ki med drugim tudi zatrjuje, da se je kot homoseksualec okužil z virusom HIV, po spreobrnitvi pa se je učinek virusa popolnoma izničil, smo povprašali tudi varuhinjo človekovih pravic. Odgovorili so nam, da Varuh nima podlage, da bi se posebej odzival ali komentiral delovanje posameznih civilnodružbenih organizacij ali posameznikov. "Za vsebino svojega delovanja so odgovorni sami. Seveda pa pričakujemo, da bo verski dogodek v šolskih prostorih organiziran v skladu z zakonom, ki zahteva soglasje ministra, pristojnega za šolstvo," nam je odgovorila Liana Kalčina, svetovalka Varuha za mednarodno sodelovanje, analize in publikacije.