Trenutni rekorder po čakalnem stažu na avtosejmu stoji že od lanskega julija, tako da bi lastnik moral za hrambo odšteti že poldrugega tisočaka evrov. Vendar avto lastnika najverjetneje ne bo nikoli dočakal.

"Večinoma so tu dalj časa parkirani avtomobili, ki so praktično brez vrednosti," pravi Bogdan Vonča iz javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Take avtomobile po približno pol leta pošljejo koncesionarjem v ekološko razgradnjo. Še pred tem pa sporočijo redarstvu številko šasije, s pomočjo katere od lastnika terjajo sto evrov za odvoz, ne pa tudi stroškov hrambe na avtosejmu. Vendar Vonča ob tem opozarja, da je pri vsakem avtomobilu zgodba drugačna. Tako se zgodi, da lastniki po avtomobile pridejo tudi po več kot mesecu dni.

Vonča sicer ocenjuje, da je pet evrov za dan hrambe vozil, ki jih odpelje pajek, primerna cena. "Pred leti, ko je cena znašala 500 tolarjev na dan, se je zgodilo, da so k nam hodili ljudje spraševati, če lahko v času dopusta svoj avto pustijo za to ceno pri nas. Poslušali smo celo absurdne predloge, da bi avto namenoma nepravilno parkirali na drugi strani ceste in bi jim ga odpeljal pajek."

Napadli uslužbenca in odpeljali avto

Danes takih predlogov ni več, prav tako pa po navedbah Vonče ljudje večinoma sprejmejo kazen brez večjega negodovanja, seveda pa se vselej najdejo taki, ki jim zavre kri. Najhujši primer se je zgodil pred leti, ko sta dva moška podrla na tla uslužbenca in odpeljala svoj avtomobil, vendar so ju s pomočjo varnostnih kamer kmalu izsledili. Sicer pa so fizični napadi bolj izjema kot pravilo, medtem ko so žalitve bolj pogoste: "Dostikrat se zgodi, da se ljudje, ki ne najdejo svojega vozila, najprej razveselijo, ko jim po telefonu povemo, da je njihov avto pri nas. Ko pridejo po vozilo in se začetno veselje že poleže, pa se razjezijo in takrat začnejo padati tudi žalitve."

Poleg nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil se na avtosejmu občasno znajdejo tudi luksuzna vozila, za katere lastniki ne zmorejo več odplačevati lizinga in vozilo skrijejo pred izvršiteljem. "Taki primeri se potem rešujejo v sodnih postopkih, vendar je teh zelo malo," pojasnjuje Vonča.

Poleg avtomobila se nekateri znebijo tudi smeti

Nepravilno parkiranim vozilom na avtosejmu družbo delajo tudi odpadna vozila, ki jih je tudi precej več. Večinoma gre za avtomobile, ki leta stojijo na isti lokaciji in jih prijavijo sosedje, ki jih to vozilo moti. Za vračilo teh avtomobilov je potrebno plačati zgolj 35 evrov stroškov odvoza, saj je glavni namen razpadajoča vozila odstraniti z javnih površin, razlaga Vonča. Avtomobili na avtosejmu čakajo najmanj 90 dni, potem pa jih dajo v razgradnjo, medtem ko redarstvo od lastnika terja 35 evrov za odvoz. Vsako leto na avtosejmu tako pristane od 300 do 350 zapuščenih avtomobilov, pri čemer je prijav kar dvakrat več. "Občutek imam, da se tudi pri zapuščenih vozilih pozna kriza, saj je čedalje več takih, ki skušajo avtomobil čim bolje unovčiti, preden jim ga odpeljemo. Letos je tako po svoje avtomobile prišlo že 30 lastnikov, kar je več kot v letih pred krizo."

Niso pa vsi lastniki tako skrbni, nekateri so še posebno iznajdljivi in odvoz zapuščenega avtomobila izkoristijo še za odvoz smeti po spomladanskem čiščenju. "Poglejte recimo tega, kako so nam ga napolnili," nas med sprehodom opozori Vonča na zapuščen avto, ki je bil do strehe naložen z odpadki, tik ob njem pa je počival kombi brez koles, toda s polnimi vrečami plastenk v notranjosti.

"Ni potrebe, da avto pristane v jarku"

Vonča poudarja, da se o vsakem avtomobilu odločajo posebej. "Tale Punto je recimo še vreden kakih tisoč evrov, tako da bomo na lastnika še malo počakali, če bo slučajno prišel ponj," pripoveduje, medtem ko se sprehajamo med najrazličnejšimi avtomobili, "tega Forda pa verjetno ne bo nihče prišel iskat, takega damo po treh mesecih brez težav v razgradnjo," govori in s prstom kaže na temnozelen avto, ki mu odbijač že prekriva mah.

Ob koncu našega obiska Vonča poudari, da se mu zdi najbolj pomembno ljudi obvestiti, da koncesionarji odpadne avtomobile odpeljejo brezplačno, če jih ljudje pokličejo.