Na ministrstvu vsebine predlaganega dogovora ne razkrivajo, dokler vlada ne sprejme odločitve. Medtem državi nad glavo visita pravna spora z družbo D-Kristali in graditeljico objekta, družbo Mabra Inženiring v skupni višini okoli osem milijonov evrov. Slednja zahteva od države plačilo pogodbene kazni zaradi razdrte predpogodbe, kar se je odločil bivši minister Dorijan Marušič, D-Kristali pa plačilo del, ki so bila posebej naročena za Inštitut za varovanje zdravja. Ministrstvo za zdravje se bo vsaj slednji po trditvah naših virov težko ognilo, saj so uslužbenci ministrstva sami naročali pregradne stene, strojne in elektroinstalacije, sestankov projektne skupine so se udeleževali tudi arhitekti inštituta in agencije, še novembra 2010 so izbirali barve pregradnih sten. Ker sta stolpiča grajena za potrebe zdravstva, tako nista primerna za prodajo na trgu. Minister za zdravje Tomaž Gantar "stališča prejšnjega ministra v zvezi z menjalno pogodbo" ni želel komentirati.

Posel z Mabro, po katerem bi ta v zameno za stolpiča v Dunajskih kristalih prejela stavbo Inštituta za varovanje zdravja na Prešernovem trgu, je sklenil že minister za zdravje Borut Miklavčič. Posel, odmeven tudi v javnosti, je propadel, podjetja, ki so prostore gradila, pa se tako zdaj pogajajo že s tretjim ministrom. Podizvajalci pri gradnji stolpičev, ki so ostali nepoplačani, hkrati pa sami poravnavajo dolg do Nove KBM, medtem vse težje preživijo iz meseca v mesec. Družba Almont je v prisilni poravnavi že od junija lani, podjetje Alukomen je prisilno poravnavo napovedalo že pred mesecem dni. Slabo naj bi kazalo tudi dvema drugima podizvajalcema, družbama Marmor Hotavlje in Kovinotehna MKI.

Direktor družbe Alukomen Branko Terčon je že pred časom napovedal, da bodo do konca marca na sodišče vložili predlog za prisilno poravnavo. Terčona nam včeraj ni uspelo priklicati, a naši viri zatrjujejo, da ta zdaj čaka na odločitev vlade. Na to očitno čakajo tudi v Novi KBM, katere dolžniki so postali neplačani podizvajalci pri gradnji Dunajskih kristalov, potem ko so s kompenzacijo terjatev do Mabre postali lastniki omenjenih stolpičev.

Na ministrstvu za zdravje so nam pred časom pojasnili, da iščejo rešitev, a med temi zagotovo ne bo odkupa. Ta namreč, tako na ministrstvu, v dani situaciji ni mogoč.

katja.svensek@dnevnik.si