Ob ugodnih razmerah so se čebele lepo razmnožile in poleg začetnih treh družin sta se jima že jeseni pridružili še dve. Zimo je preživelo vseh pet družin, a ena je ostala brez matice, zato so jo združili z drugo, sedaj pa čebelarjenje na strehi Cankarjevega doma pod vodstvom sodelavca Franca Petrovčiča, ljubiteljskega čebelarja, nadaljujejo s štirimi močnimi družinami.

Obnovili bodo tudi staro satje, za to pa bodo zaposlili kar čebele, ki bodo zgradile nove satne osnove. To je eden ukrepov, ki preprečuje rojenje in razširi prostor za zaleganje novih čebel, so sporočili iz Cankarjevega doma. Številčno okrepljene čebelje družine bodo lahko v največji meri izkoristile pašo, ki je najbogatejša od maja do julija.

Cankarjeve čebele je že lani za dobrodošlico obiskala tudi ekipa dnevnik.si, jeseni pa smo si ogledali točenje njihovega svežega medu.

Kot še navajajo "Cankarjevi čebelarji", so čebele bio-indikator in ob povečani onesnaženosti oz. strupih v okolju prve umirajo. Pogoji za razvoj čebel so zato v mestu, kjer rastlinja ne škropimo, odlični. Tudi donosi ob bogati in raznoliki paši so bili nad pričakovanji in so presegali tiste v naravnem okolju, kjer rastlinstvo ni tako pestro. Kot so pokazale analize, na katere so poslali prvi pridelek čebel s strehe Cankarjevega doma, je mestni med enako kvaliteten kot podeželski.

Kot kaže, čebel niso zbegale ali motile niti brezžične komunikacije – čeprav je Cankarjev dom obdan z antenami, se nezmotljivo vračajo v svoje panje. Tako da po ocenah skrbnikov čebel morebiti ne držijo predvidevanja, da pojav, ko se čebele "izgubijo", povzročajo za njihovo navigacijo moteči signali brezžičnih omrežij.