Regrat ni le okusna, ampak tudi izjemno zdrava zel, ki jo pripravljamo v solatah, juhah ter številnih drugih jedeh. Vsebuje več vitamina A kot korenje in ga priporočajo ženskam, ki si želijo lepo postavo, saj pomaga odpravljati celulit.

Regrat, sploh ko so listi nekoliko starejši, lahko tudi skuhamo, podobno kot radič in cikorijo ga uporabimo v omletah ali z njim nadomestimo rukolo. Tradicionalno ga nekateri jedo z ocvirki, a v tem primeru njegov učinek bržkone ne bo imel najbolj očiščevalnih učinkov. Pripravite ga po svoji vesti.

Regrat z olivami in kaprami

Potrebujemo 400 g regrata, malo glavo rdečega radiča, 180 g zelenih oliv, 8 žlic olivnega olja, 4 rezine belega kruha, 1 žlico kaper, 3 žlice kisa, 1 žličko gorčice, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 2 stroka česna, vejico rožmarina, 2 žlici zdrobljenega timijana.

Regrat in radič očistimo ter temeljito operemo, olive razkoščičimo, kruh narežemo na kocke. Za solatni preliv sesekljamo pet razkoščičenih oliv in kapre. Dodamo kis in gorčico ter vse skupaj pretlačimo. Začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom, potem pa med stepanjem postopoma prilijemo šest žlic olivnega olja. Česen olupimo, stremo in drobno sesekljamo. V ponvi na preostalem olivnem olju popečemo kocke kruha, tik pred koncem primešamo sesekljana česen ter rožmarin in timijan. Regrat, radič in preostale olive razdelimo na krožnike, jih pokapljamo s solatnim prelivom in potresemo s kruhovimi kockami. Postrežemo kot hladno predjed.

Regrat z mlado čebulo

Potrebujemo 220 g regrata, 4 krompirje, 2 mladi čebuli. Za solatni preliv še 3 žlice tekočega jogurta, 3 žlice olivnega olja, 2 žlici jabolčnega kisa, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1 žličko gorčice, hren.
Krompir operemo, pristavimo v hladni vodi in skuhamo do mehkega. Regrat temeljito očistimo in operemo. V skledo, v kateri bomo pripravili solato, stresemo sol, prilijemo žlico kisa in mešamo, da se sol raztopi. Dodamo preostali kis in ščepec popra. Potem po vrsti postopoma vmešamo olivno olje, jogurt in gorčico. Mlado čebulo z zelenjem vred narežemo na tanka kolesca, ki jih stresemo v skledo. Hren olupimo in drobno naribamo naravnost v skledo. Kuhan vroč krompir olupimo in na narežemo v skledo. Dobro premešamo, dodamo regrat ter še enkrat premešamo. Še mlačno postrežemo kot samostojno jed ali kot solato.

Več receptov najdete tukaj.