Predsednik uprave Bisola Uroš Merc je ob prejemu nagrade poudaril, da se v edinem slovenskem proizvajalcu fotovoltaičnih modulov ves čas trudijo, saj uspeh ni nikoli zagotovljen. Pri tem je pojasnil, da je družba v prvem četrtletju kljub krizi evropskih proizvajalcev sončnih celic zelo uspešna in močno presega lansko proizvodnjo. Štiri mesece prej kot lani so dosegli že tudi 100-odstotno zasedenost zmogljivosti.

V imenu lastnika in direktorja ajdovskega proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel Boscarola, ki v okviru sejma Aero Expo v nemškem Friedrichshafnu premierno predstavlja štirisedežno letalo Panthera, je nagrado prejela ena od članic vodstva družbe Tanja Harej.

Ta je poudarila, da se kupci izredno zanimajo za Panthero, ki bo kupcem omogočila izbiro treh različnih pogonskih sistemov: bencinskega, hibridnega ali popolnoma električnega. Letos so tako v Ajdovščini prejeli že več kot deset prednaročil za proizvodnjo, ki bo v prihodnje potekala tik za slovensko-italijansko mejo pri Gorici.

V Pipistrelu so prepričani, da jim bo Panthera v prihodnjih letih prinesla občuten dvig prodaje, zato že na novo zaposlujejo.

Rakovec pa je opozoril, da je Zavarovalnica Triglav izjemno pomembna za finančno stabilnost v Sloveniji in vse bolj tudi na Zahodnem Balkanu. Potrditev tega je po njegovih besedah tudi vstop Mednarodne finančne korporacije (IFC) iz skupine Svetovne banke v družbo Triglav INT, pod okrilje katere je največja slovenska zavarovalnica združila hčerinske družbe na Balkanu.

Rakovec je spomnil na Triglavove zelo dobre poslovne rezultate v lanskem letu, ki po njegovem mnenju potrjujejo strateške načrte, da zavarovalnica dobiček v naslednjih letih poviša na okoli 100 milijonov evrov.

Rakovec pri tem opozarja, da vzrok za dobro poslovanje tiči v strategiji osredotočenja na osnovno zavarovalniško dejavnost, ki jo je uprava ubrala pod njegovim vodstvom. Rakovec po trenutnih podatkih ocenjuje, da bo 2012 še bolj uspešno kot lansko, cilj Triglava pa je s širitvijo v regiji postati center zavarovalništva na Zahodnem Balkanu.

Nagrade so podelili v okviru odprtja sejma, ki ga prireja revija Kapital. Dobitnike letošnjih nagrad je nagovoril ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Ta je v svojem nastopu izpostavil, da na podelitvi nagrad pogreša predstavnike vlade. Ponovil je že večkrat izražene besede, da lahko podjetja iz trenutnih težav nazaj na razvojno popeljejo samo dobri direktorji.

Gospodarstvo ima pravico, da od države zahteva, da jih na tej poti spremlja in podpira, naloga najboljših v zasebnem sektorju pa je, da so vzor za nadaljnji razvoj družbe in države, je povedal Janković.

Na kratko se je dotaknil tudi današnje splošne stavke javnega sektorja. Zatrdil je, da je po njegovih izkušnjah tudi v javnem sektorju veliko dobrih zaposlenih, ki za delo potrebujejo pravo motivacijo. S predlaganimi ukrepi vlade se zato ne strinja tudi zato, ker gre po njegovi oceni za demotiviranje zaposlenih.