Buffettov delež v podjetju Berkshire Hathaway, ki ga vodi kot glavni izvršni direktor, je bil decembra lani vreden 43 milijard dolarjev. Milijarderjevo podjetje ima v lasti okoli 80 drugih podjetij. Buffett je najbolj znan kot uspešen borzni vlagatelj in dobrodelnik, ki je svoje premoženje po smrti zapisal dobrodelnim organizacijam.

Kljub ogromnemu premoženju še vedno živi v svoji hiši v Omahi v Nebraski, ki jo je kupil leta 1958. Raka na prostati so mu odkrili 11. aprila. V ZDA raka na prostati leto odkrijejo pri okoli 250.000 moških in praviloma ni nevaren za življenje. Buffett je delničarjem zagotovil, da jih bo sproti obveščal o svojem zdravstvenem stanju.

Njegovo ime je bilo sicer aktualno v ponedeljek, ko so senatni republikanci blokirali poskus demokratov za napredovanje predloga davčnega zakona, ki vsebuje tako imenovano "Buffettovo pravilo". To pravilo določa, da najbogatejši Američani plačajo najmanj 30 odstotni davek na dohodek. Velika večina se davku izogne tako, da nima dohodka od plač, ampak investicijske dohodke, ki so obdavčeni po nižji stopnji.

Za predlog zakona je glasovalo 51 senatorjev, proti pa jih je bilo 45, za sprejem pa je bila potrebna podpora 60 senatorjev. Predsednik ZDA Barack Obama je po glasovanju sporočil, da so republikanci znova dokazali, da jih bolj skrbi usoda bogatih kot usoda srednjega razreda. Republikanci odgovarjajo, da je šlo za predvolilni politični trik, ki ne bo ustvaril novih delovnih mest, znižal cen bencina ali prispeval k okrevanju gospodarstva.

Z demokrati je glasovala republikanka Susan Collins iz države Maine. Dejala je, da je potrebna celovita reforma davčne zakonodaje in Buffettovo pravilo, ki ga je predlagal sam milijarder, bi bilo dober korak v tej smeri. Demokrat iz Arkansasa Mark Pryor je nasprotno trdil, da je reforma davčne zakonodaje potrebna, vendar ne s političnimi triki, zato je glasoval z republikanci.

Ameriška davčna zakonodaja vsebuje 3,8 milijona besed in je zapletena do neskončnosti. Le najboljši pravniki in profesionalci jo lahko razvozlajo. Morda zaradi tega le 41 odstotkov Američanov plačuje davke. Statistika zvezne davkarije ugotavlja, da je bilo leta 2010 vloženih 143 milijonov prijav dohodnine, pri čemer 85 milijonov vlagateljev ni plačalo ničesar. Tisti, ki niso plačali nič, pa so kljub temu dobili skupaj 105 milijard dolarjev vračila davka.