Najcenejša pijača voda

Čim bolj je sonce popoldne prijetno višalo temperature, tem bolj je naraščalo število radovednežev na tem delu ljubljanske tržnice, ki pa so se najbolj vztrajno zadrževali ob stojnicah vinogradnikov in pokušali cviček. Ob tem organizatorji opozarjajo, da namen festivala ni dvigniti kulturo pitja cvička, temveč povezati dolenjske študente, ki se šolajo v Ljubljani, in promovirati njihovo lokalno kulturo. "Cvičkarija je ambasadorka celotne Dolenjske, ne samo cvička, zato je bila tudi zvečer najcenejša pijača voda," so poudarila dekleta iz Društva novomeških študentov, ki letos praznuje dvajsetletnico delovanja.

A vseeno je Cvičkarija kot običajno minila v znamenju cvička. Društvo vinogradnikov Šentjernej je v popoldanskem delu stočilo okoli 60 litrov šentjernejskega kralja cvička, svoje vino pa so predstavljali tudi drugi vinogradniki. Med njimi Vinska klet Krško, ki je med devetimi prijavljenimi vinarji zmagala v izboru za cviček Cvičkarije 2012. "Letnik 2011 je bil eden najboljših pa tudi sicer danes cviček ni več kislica, kot je veljalo nekoč, saj poskrbimo za razkisanje," je povedala ena izmed krških promotork tega posebneža med vini.

Iz prestolnice v Maribor in Novo mesto

Po popoldanskem etnološkem delu je sledil večerni del z bogatim glasbenim programom, ki se je kljub temu, da se je več let dobro obnesel v Križankah, preselil na Gospodarsko razstavišče. Razlog je predvsem finančne narave, so povedali organizatorji, ki so želeli narediti svojo prireditev cenovno dostopnejšo za študente, kar pa bi v Križankah težko uresničili.

Vstop je bil do 21. ure brezplačen, ostali od okoli 4000 obiskovalcev pa so vstopnice dobili po dvakrat nižji ceni kot lani, ko so zaradi finančnih težav preskočili Cvičkarijo v Kopru in Novem mestu. Letos se festival cvička 12. maja vrača domov na Dolenjsko in organizatorji pričakujejo rekorden obisk. Čez en teden se bo Cvičkarija ustavila še v Mariboru, medtem ko zaradi varčevalnih ukrepov ostaja vprašanje, ali se bo prihodnje leto 20. Cvičkarija sploh lahko zgodila v vsaj enem od teh mest.