Rekreativci se bodo tako na pot, ob kateri je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja okupatorjev, podali med 10. in 12. majem. "Lahko trdim, da gre za enega večjih športnih dogodkov v Sloveniji, saj se ga vsako leto udeležijo ne le Ljubljančani, temveč številni ljubitelji športa in narave," je prepričan predsednik organizacijskega odbora in ljubljanski mestni svetnik Jani Möderndorfer. Prireditev je namreč namenjena vsem, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo Ljubljano spoznati še s tekaške ali pohodniške perspektive. Organizatorji letos, če bo vreme lepo, pričakujejo več kot 30.000 udeležencev.

Pot ob žici se bo že tradicionalno začela s pohodom otrok iz vrtcev, ki se bodo po poteh okupirane Ljubljane podali v četrtek, 10. maja. Dan kasneje bo na sporedu pohod za osnovnošolce in srednješolce.

Osrednja prireditev bo v soboto, 12. maja, saj tradicionalni 35 kilometrov dolg rekreativni pohod okoli Ljubljane, letos že 56. po vrsti, ter Tek trojk običajno privabita največ športnih navdušencev. Tekači lahko izbirajo med 12,5 ali 29 kilometrov dolgim tekaškim izzivom, ki se bo letos začel in končal na prenovljenem Kongresnem trgu. Za zdaj je prijavljenih skoraj 700 trojk v članski in veteranski kategoriji ter 65 osnovnošolskih in srednješolskih trojk. Organizatorji upajo, da bodo presegli lanskoletno udeležbo, ko je kilometre premagovalo več kot 1400 ekip.

Za 35-kilometrski pohod se lahko odločijo tako manj kot bolje pripravljeni pohodniki, saj ni treba prehoditi celotne poti. Na poti bo osem kontrolnih točk, ki bodo hkrati startna in ciljna mesta. Tako se lahko vsak udeleženec v pohod vključi na eni izmed točk in prehodi najmanj tri kilometre po trasi, ki mu glede na sposobnosti in pripravljenost najbolj ustreza.

"Upam, da se bodo dogodka udeležili vsi, ki se za sodelovanje odločijo vsako leto in da se bodo letos opogumili tudi tisti, ki do zdaj še niso sodelovali," je še pozval Möderndorfer. Tekači imajo za brezplačno prijavo čas še do 30. aprila, medtem ko predhodna prijava za pohodnike ni potrebna.