Odpovedal dobrodelno brcanje z Jankovićem

Mariborski župan je uradno ves mesec odsoten. Po nekih neuradnih informacijah si je vzel dopust, drugi govorijo, da je na bolniškem dopustu. Ugibanj, kaj bo počel ves april, je bilo veliko. Izkazalo se je, da doslej ni odpotoval nikamor in je zato sprva tudi napovedal svojo udeležbo na sobotnem dobrodelnem nogometnem turnirju v športnem centru Marinka Galića, na katerem so zbirali denar za Simona Vogrinca, ki je v padalski nesreči izgubil obe nogi. Žal pa je Kangler nato ni prišel na igrišče pod Pekrsko gorco, zaradi česar so bili gledalci prikrajšani za ogled tekme, na kateri bi mariborski župan dobrodelno brcal žogo z ljubljanskim kolegom Zoranom Jankovićem.

Včerajšnjemu srečanju z ukrajinskim prijateljem, na katerem sta podpisala sporazum o pobratenju med mestoma Maribor in Harkov, pa se Kangler ni odpovedal. "To, da je nekdo bil zaprt, ne more biti kriterij za presojanje njegovega dela, če želi dobro mestu," je Kangler govoril na marčevski seji mestnega sveta. Teh besed na včerajšnji svečanosti v Rotovžu ni ponovil. Je pa zato vztrajno poudarjal, kako je Maribor odprto mesto, ki je sicer majhno, a v njem bije veliko srce. "Ko sem bil nazadnje pri vas, spoštovani župan, sem se zelo dobro počutil," je Ukrajinca hvalil Kangler. "Počutil sem se domačega. Vaše mesto je odprto mesto. Začutil sem tudi vaš utrip."

Pobratenje z najbolj urejenim mestom v Ukrajini

Medtem ko se je mariborski župan vztrajno smehljal, je Kernes deloval bolj resnobno. S strogim pogledom je prebiral svoje zapiske, v katerih si je zabeležil, po čem izstopa 1,5-milijonska metropola na vzhodu Ukrajine. V njem so nekoč raziskovali trije fiziki, prejemniki Nobelovih nagrad, je izpostavil. Pohvalil pa se je tudi s tem, da je Harkov lani prejel priznanje za najbolj urejeno mesto v Ukrajini, marca pa je prejelo nagrado, ker po oceni Financial Timesa sodi med deset evropskih mest, ki so najbolj odprta za podjetništvo.

Kernes je poudaril, da je v njihovi delegaciji tudi rektor univerze iz Harkova, ki je prišel podpisat sporazum z mariborsko univerzo. V Slovenijo pa so prišli sklenit še poslovni dogovor z družbo Riko, ki bo pri njih gradila center za predelavo komunalnih odpadkov.

Zakaj Ukrajinci nočejo ostati v Mariboru še dva dni? "Harkov se pripravlja na evropsko prvenstvo v nogometu. Pred kratkim smo praznovali veliko noč, pred vrati je tudi 9. maj, dan zmage. Čez teden dni imamo sejo mestnega sveta. Zato sem kolegu županu sporočil, da lahko zaradi teh obveznosti pridem na obisk samo za en dan," nam je odvrnil Gennadij Kernes.