Dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ob tem dodaja, da je navajanje neodobrenih zdravstvenih trditev ter drugih navedb, ki poudarjajo delovanje probiotičnih bakterij in s tem potrošniku dopovedujejo, da je njihovo uživanje nujno, zavajajoče. Kaj je torej treba vedeti ob nakupu probiotičnih prehranskih dopolnil?

Nasveti ZPS

Ne kupujte probiotičnih prehranskih dopolnil na zalogo.

Pred nakupom izdelka preverite rok njegove uporabnosti, saj se s časom navadno nekoliko zmanjša število živih probiotičnih bakterij. Ne kupujte izdelkov z rokom uporabnosti tik pred iztekom. Rok uporabnosti vzorcev pri našem testu je bil od pol leta do dveh let.

Upoštevajte navodila za shranjevanje izdelka (npr. v hladilniku). Neustrezno shranjevanje zmanjša število probiotičnih bakterij.

Pred uporabo probiotičnih prehranskih dopolnil natančno preberite navodila za uporabo.

Če je na izdelku navedeno, da je treba probiotik pred uporabo zmešati s tekočino, naj bo ta hladna ali mlačna.

Preden kupite probiotično prehransko dopolnilo, premislite, s kakšnim namenom ste se odločili za uživanje probiotikov in to povejte farmacevtu v lekarni oziroma prodajalcu v drugih specializiranih trgovinah. Le tako vam bo lahko ustrezno svetoval, kateri probiotik je primeren za vas. 

Dodatne informacije www.zps.si