Nuša Derenda, pevka

"Spominjam se, da smo šli za prvi maj vedno k sorodnikom na čevapčiče, nato pa na Šentvid nad Brežice, kjer je bilo vedno veliko ljudi, veselja in harmonike. S starši nismo hodili na daljše počitnice, saj smo imeli vinograd in vikend. Prvi maj nam je pomenil druženje s sorodniki in prijatelji. Pozneje, ko sva bila s Frenkom še sama, si nisva privoščila počitnic, ker smo veliko potovali in igrali po tujini, zato sva le za dan ali dva skočila na morje. Takrat sva tudi urejala hišo in sva bolj garala. Ko pa so prišli otroci in se je moja kariera vzpenjala, sva rekla: od sedaj naprej si bomo pa več privoščili. Tako smo bili tudi že v Egiptu, v zadnjih letih pa hodimo v terme. Za letos nimamo v načrtih nič posebnega. Najverjetneje bomo uživali kar doma, saj ob lepem vremenu že napolnimo bazen. Žal tradicije, kakršna je bila za prvi maj nekoč, danes ni več, a nam ta praznik vseeno veliko pomeni, saj se sprostimo in smo skupaj, se malce umaknemo iz vsakdanjika in zato včasih poiščemo tudi bolj odročne destinacije. Še vedno pa me na prvi maj veže nostalgija. Je tradicija, ki jo spoštujem.

Vinci Vogue Anžlovar, režiser, scenarist in igralec

"Navadno smo bili za prvi maj kje na morju, če pa smo ostali v Ljubljani, če torej ni bilo toliko časa, da bi si vzel dopust, potem smo šli na Rožnik ali na kresovanje. Letos je super, ker so praznični dnevi tako povezani, da imamo veliko prosto, a bom ostal kar doma, ker moram veliko narediti okrog hiše. Da, počival bom tako, da bom delal. Imam minikmetijico, koze in še nekaj drugih živali, in to me sprošča. Naredil bom ograjo za psa, ki je že začel malce uhajati, dokončal bom kolibico za goste ... Vse to mi je všeč. Rad delam z lesom, zato je zame to počitek in ne delo. V enem trenutku - za kar tudi praznujemo prvi maj - se je naredil velik premik v pravicah delavcev. Vse oblike svobode se mi zdijo zelo pomembne, zato je pomembno obeleževati tudi to obliko svobode, ki so si jo delavci priborili. Še zlasti v teh časih, ko bo verjetno res treba narediti kakšno revolucijo. Delo je treba spoštovati in delo je v teh časih privilegij."

Urška Majdič, glasbenica

"Navadno imam za prvi maj kakšen koncert in tudi letos bom delala v organizaciji Grossmanovega festivala. Zelo redko si privoščim dopust, ker prihaja v tem času sezona nastopov ali organizacij raznih prireditev. Moje počitnice so takrat, kadar ni sezone počitnic. V otroštvu pa smo šli s starši na krajše izlete, kaj dobrega pojest ali na kakšen pohod. Bolj kot počitnice ali potovanje je bil prvi maj oddih od šole. Me pa prvi maj spomni na pomlad, ki je v polnem teku. Vse cveti in vsakič, ko smo šli na izlet, je bilo okrog nas vse tako spomladansko cvetoče. Sicer pa je prav, da se zavedamo praznika dela ter pomena svojih pravic in dolžnosti. Pomembno je, da si takrat res oddahnemo od dela in da se znamo izključiti."