Ljubljana V Gallusovi dvorani bo nocoj nastopil Zbor ruske državne kapele, ki si je že na začetku delovanja pridobil priznanje ruskih glasbenih poznavalcev.

Na mednarodnem podiju je zbor zbudil pozornost na Mednarodnem tekmovanju Guida d'Arezza, kjer je osvojil dve medalji, dirigent zbora Poljanski pa je dobil posebno nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Po tem uspehu so se začela gostovanja po Rusiji in drugod po svetu, predvsem po Evropi. Kritiki so se navduševali nad širino in raznolikostjo repertoarja, brezhibno vokalno in zborovsko tehniko, izjemnim prelivanjem glasov, kristalno intonacijo in pozornostjo na uglasbene besede.

Zbor ruske državne kapele z najvišjo kulturo in profesionalizmom ter plemenitim, idealno uravnoteženim zvenom spada danes med najboljše ruske glasbene zasedbe. Od leta 1992 je glavni dirigent in umetniški direktor orkestra in zbora ruske državne kapele Valerij Poljanski, ki vešče združuje tehnike zborovskega in simfoničnega dirigiranja. Poljanski je študiral zborovsko dirigiranje pri Kulikovu in simfonično dirigiranje pri Dimitriadiju. Leta 1977 je na povabilo Roždestvenskega v Bolšoj teatru sodeloval pri produkciji Šostakovičeve Katarine Izmajlove, ki je pomenila odskočno desko za njegovo kariero v Rusiji in tujini. Danes velja za velikega poznavalca del Rahmaninova, čigar simfonična in zborovska dela je posnel pri najuglednejših svetovnih založbah.

Solisti na nocojšnjem koncertu bodo Ana Pegova (sopran), Ljudmila Kuznecova (mezosopran), Oleg Dolgov (tenor), Jevgenij Liberman (bariton) in Andrej Antonov (bas), na programu pa bosta deli Igorja Stravinskega Les Noces in Carla Orffa Cattuli Carmina. nr