Maribor V Dvorani Union bo na petem abonmajskem koncertu Komornega cikla Narodnega doma Maribor nastopil nemški baritonist Christian Gerhaher, mojster samospeva, ki je ravno zdaj in v tem glasbenem žanru najbolj vroč. Gerhaher sicer polni vodilne svetovne dvorane, ampak očitno ga je Maribor dovolj zamikal, da je naredil izjemo in bo v miru preizkusil novi repertoar izbrane Schubertove samospeve. S klavirjem bo v komorni igri nastopil Gerold Huber.

Gerhaher in Huber sta se spoznala že v času študija na operni šoli Akademije za glasbo v Münchnu, tam sta skupaj študirala interpretacijo samospeva, sicer pa je Gerhaher končal tudi študij medicine. Danes je na münchenski Akademiji za glasbo častni profesor.

Gerhaher in Huber postavljata v samospevu visoke standarde, za album s Schubertovimi deli Abendbilder sta leta 2006 prejela nagrado gramophone, istega leta pa je Gerhaher prejel še glasbeno nagrado NDR na festivalu Schleswig - Holstein. Leta 2009 je za album s Schumannovimi deli Melancholie prejel najprej nagrado BBC, nato pa še echo klassik v kategoriji pevca leta ter nagrado festivala Rheingau. Leta 2010 so mu izročili nagrado MIDEM za pevca leta, za album z Mahlerjevimi deli je prejel nizozemsko nagrado Edisona Klassieka ter posebno nagrado nemških kritikov. Septembra lani sta Gerhaher in Huber na povabilo londonske Wigmore Hall nastopila z vsemi tremi Schubertovimi cikli, teden pozneje pa še z Martinom Walserjem pri izvedbi Brahmsovih del. Maja 2012 čaka Gerhaherja nastop ob spremljavi Andrása Schiffa v ZDA, med drugim v newyorški Carnegie Hall. Baritonist nastopa tudi v izbranih opernih produkcijah, med drugim tesno sodeluje s frankfurtsko opero, pod taktirko Ricarda Muttija pa je nastopil tudi kot Papageno v Mozartovi Čarobni piščali v produkciji Salzburškega festivala. im