Nagrado za raziskovalno novinarstvo so prejeli novinarji ameriške tiskovne agencije AP Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan in Chris Hawley za razkrivanje, kako newyorška policija vohuni med pripadniki muslimanskih skupnosti v mestu. Zaradi razkritja je sicer ameriški kongres pozval k zvezni preiskavi.

Nagrado za raziskovalno novinarstvo sta prejela tudi novinarja Seattle Timesa Michael Berens in Ken Armstrong.

Časnik Philadelphia Inquirer je prejel nagrado za služenje javnosti za raziskovanje nasilja med mladimi v javnih šolah, pri čemer je odbor za podeljevanje nagrade izpostavil "moč" pripovedi in video posnetkov, ki so osvetlili medvrstniške zločine.

Vse nagrade si lahko gledate TUKAJ.

Spolni škandal razkrit

The Patriot-News iz Harrisburga in še posebej njihova le 24-letna poročevalka Sara Ganim, sta prejela hvale vredno nagrado za najboljše lokalno poročanje. Ganimova je poročala in razkrinkala spolne zlorabe v srednji šoli, ki so posledično s položaja odnesle nekdanjega trenerja Jerryja Sanduskyja. Novinarka je, kot so dejali podeljevalci nagrad, ''pogumno orala ledino'' in poročala o zlorabah, njena zgodba pa je pristala na začetnih straneh vseh naconalnih časnikov. Sandusky sicer njene navedbe zanika.

David Wood iz Huffington Posta je prejel nagrado za poročanje o fizičnih in čustvenih izzivih ameriških vojakov, ranjenih v Iraku in Afganistanu.

Nagrado za novico dneva so prejeli novinarji Tuscaloosa Newsa iz Alabame za razkrivanje posledic divjanja tornadov, ki je pomagalo pri iskanju preživelih.

Prvič brez fikcije

Prvič po letu 1977 ni bila podeljena nagrada za najboljšo fiktivno zgodbo, podeljena ni bila niti nagrada za najboljši uvodnik.

Nagrado za fotoreportažo je prejel fotoreporter Denver Posta za serijo o veteranu iraške vojne, ki se sooča s posledicami sodelovanja v vojni.

Nagrado za fotografijo dneva pa je prejel fotograf francoske tiskovne agencije AFP Massoud Hossaini za fotografijo deklice, ki joče po samomorilskem bombnem napadu v Kabulu decembra lani.

Že 96 let

Pulitzerjeve nagrade, ki so najpomembnejše novinarske nagrade v ZDA, so letos podelili že 96. leto zapored. Nagrade podeljujejo v 21 kategorijah, pri čemer vsak nagrajenec dobi 10.000 dolarjev.

Nagrado je ustanovil Joseph Pulitzer, madžarsko-ameriški novinar in časopisni založnik, ki je ob smrti univerzi Columbia zapustil veliko vsoto denarja.

Prvič v zadnjih desetletjih pa niso podelili nagrade za najboljšega romanopisca. Odbor za podeljevanje nagrad je sporočil, da so bili v ožjem izboru trije avtorji, zakaj nobeden od njih ni dobil nagrade, pa niso povedali, poročajo tuje tiskovne agencije.