Kot pravijo, so traso prilagodili vašemu vnovičnemu nastopu po letu 2005 (5. mesto). Je zato vam pisana na kožo?

Ah, ne bi rekel. Res pa je letošnja dirka drugačna kot prejšnja leta. Ni cilja na klanec in konča se v Ljubljani s kronometrom. Res pa sem organizatorjem izrazil željo, če bom vozil, da želim v programu kronometer, ker je to odlična priprava na francoski Tour. Dirka ni pretežka, traja štiri dni, zato bodo znova prišli tudi drugi dobri kolesarji. Res, tudi druga etapa zavije v moje kraje, v Belo krajino. Tudi ta ne bo lahka, kot je videti na papirju. Traso kraljevske etape sem prejšnji teden že odpeljal za trening. Res bo ekstremno težka, tako s klanci kot z dolžino. Vendar če bo kateri želel zmagati v samostojni vožnji od Soriške planine do cilja v Škofji Loki, bo moral biti zares ekstremno močan. Manjša skupina, denimo petih kolesarjev, je lahko hitrejša. O zmagovalcu bo odločal kronometer. Idealen scenarij zame bi bil, če bi s prvimi pripeljal v Škofjo Loko. Sicer bi bil kronometer lahko daljši, do 50 kilometrov.

Takoj po predstavitvi odhajate na štiridnevno dirko Giro Trentino, ki ste jo 2009 končali kot drugi. Ob kolegu Borutu Božiču bo kot športni direktor Astano vodil Gorazd Štangelj.

Prvič bomo skupaj. Komaj čakam. Trasa bo verjetno najtežja doslej, z zaključkom na prelazu Pordoi. Težke so vse etape, pa še sneg obljubljajo. Upam, da bom boljši, kot sem bil na dirki Po Baskiji. Noge se že bolje vrtijo. A če ne bom res super močan, ne bom vozil na rezultat, pač pa pomagal Kreuzigerju in poskušal formo še dvigniti za dirko Po Romandiji. Tudi ta je podobna "Sloveniji" s kronometrom na koncu.

Kako se torej kolesarji odločate glede tekmovalnega programa pred francoskim Tourom? Kakšno vlogo v juniju ima slovenski "Tour" ob francoskem Dauphine in Po Švici?

Dauphine in Švica sta bili včasih edini in ni bilo kaj razmišljati. Zdaj pa tudi Slovenija pridobiva prepoznavnost. Ni pretežka, hkrati pa z močno zasedbo ter tudi z dovolj dolgimi in zahtevnimi etapami. Razlika je ta, da se le malce več dobrih še vedno nabere na obeh dirkah WorldToura in se med seboj primerjajo. Sam bom tako nekaj dni na Dauphine, potem pridem v Slovenijo. Samo Slovenija bi bila premalo. Če bi bila pa dolga teden dni, potem... Vseeno bo to prava priprava za Tour.

Vaš kolega Enrico Gasparotto je v nedeljo slavil na dirki Amstel Gold. To je bila druga zmaga Astane v WorldTouru, po vaši Po Kataloniji.

Gasparotto je sijajno izkoristil najpomembnejši teden, kot je v pogovoru načrtoval že Po Baskiji. Cela ekipa z Borutom je dobro dirkala. Vzdušje v ekipi je odlično. Celo bolje kot sem pričakoval pred prihodom v ekipo. Moja zmaga Po Kataloniji je le pomagala prebresti začetno sušo.