Vrsto let je igral za Primorje (ta mu še vedno dolguje nekaj denarja), ki ga je zapustil leto pred kolapsom kluba. V sezoni 2010/11 je igral za Domžale, nato se je vrnil v domačo Sežano. Neurejene razmere v slovenskem nogometu mu niso bile v pomoč, ko je iskal pot do uveljavitve v slovenski ligi, v kateri je nekajkrat s prodornostjo in tehničnim znanjem opozoril nase, nikoli pa zares zablestel.

Potem ko je zapustil Domžale, se je znašel na razpotju. Odločil se je, da profesionalne nogometne kariere še ne bo končal in da bo poskusil z nečim novim. Dlje časa je v njem tlela ideja po selitvi v Avstralijo, nato je na začetku leta napočil trenutek odločitve - napolnil je kovčke in se ob koncu januarja odpravil na peto celino. "Da bi šel v Avstralijo, sem razmišljal že približno leto dni. Januarja pa se je vse skupaj zgodilo precej hitro. Teden po tem, ko sem se odločil, da grem v Avstralijo, sem bil že na letalu," je iz Melbourna sporočil Nace Kosmač. V mestu s štirimi milijoni prebivalcev je imel nekaj poznanstev, a ne iz nogometnega sveta. "Tja sem šel na slepo. Lahko bi rekel turistično." Potrkal je na vrata kluba z imenom Moreland Zebras, ki igra v eni od šestih lig (imenuje se Victorian Premier League), ločenih glede na geografski položaj, sodijo pa v drugi kakovostni rang avstralskega nogometa. Kosmač je odigral dve prijateljski tekmi, s svojim nogometnim znanjem prepričal strokovno vodstvo in se pridružil zebram.

"Kakovost lige je malce slabša od prve slovenske in boljša od druge. Predvsem zato, ker je polprofesionalna. Kljub temu so plače, ki nikoli ne zamujajo, na ravni slovenske lige. Vsekakor so nogometaši bolje plačani kot v nekaterih slovenskih prvoligaših. Če bi soigralcem povedal, za kakšen denar se v Sloveniji gremo profesionalizem, bi se mi smejali. Tukaj so namreč navajeni na precej visoke dohodke, čeprav so tudi že vidni obrisi krize." V Avstraliji je profesionalna le elitna A-liga. Kosmač si želi zaigrati v njej, za kar pa se bo moral izkazati v drugi ligi in najverjetneje zamenjati klub, kajti sistem tekmovanja temelji na franšizah, kar pomeni, da klubi ne izpadajo in ne napredujejo iz ene lige v drugo. "Za preboj v elitno ligo potrebuješ dobre povezave pa še število tujcev je omejeno. Vendar je liga kar kakovostna. Povprečno prihaja več kot deset tisoč gledalcev na tekmo, Melbourne Victory pa ima povprečje tudi več kot dvajset tisoč," je pojasnil Sežančan, ki s svojim novim klubom meri na vrh lige. Pri zebrah namerava ostati vsaj do konca sezone, ki se je začela pred kratkim.